Аудитори перевірять освіту українських дітей за кордоном

Аудитори перевірять освіту українських дітей за кордоном

Аудитори України, Польщі, Чехії та Словаччини перевірять доступність якісної освіти для українських школярів за кордоном.

Про це повідомили в Рахунковій палаті України.

Загалом із початку повномасштабної війни понад 2 мільйони дітей виїхали з України. Згідно з даними освітнього омбудсмена України, близько 800 тисяч дітей у 2022-2023 роках інтегрувалися у шкільну систему ЄС. Близько 400 тисяч школярів у 2023 році продовжували навчатися в українських школах, перебуваючи за межами України.

Та чи всі українські діти мають доступ до безплатної освіти за кордоном і скільки дітей не мають змоги навчатися — невідомо.

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська наголосила, що для України є питанням стратегічного значення, щоб родини, які залишили країну через війну, зберегли зв’язок з Україною та повернулися після перемоги.

Українські діти мають без труднощів інтегруватися в рідне суспільство. А єдиний спосіб зберегти сталий зв’язок із цими дітьми зараз — це гарантувати їм якісний та постійний доступ до української освітньої системи, яка б підтримувала на належному рівні їхню національну ідентичність.

Також важливо розуміти, скільки українських дітей мають, а скільки не мають доступу до освіти за кордоном, наскільки якісним та ефективним є це навчання. Ми маємо сприяти залученості тих, хто не навчається, а також установити, чи стикаються вони з труднощами, — сказала Піщанська.

Минулого року у Польщі вже провели аудит, що стосувався навчання дітей-іноземців у польських школах. Саме тоді помітили прогалини обліку дітей, які перебувають у Польщі, але не навчаються.

Загалом у межах запланованих контрольних заходів аудитори Польщі, Чехії та Словаччини досліджуватимуть процес забезпечення доступу до освіти українських дітей у своїх країнах.

А Рахункова палата аналізуватиме, чи надало Міністерство освіти України цим дітям можливість продовжити навчання онлайн в українських школах. Також буде досліджуватися готовність української системи освіти до повернення дітей на батьківщину.

Нагадаємо, В Україні від початку вторгнення рф загинули й були поранені 32 100 цивільних

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Одесі на вимогу Кременя закрили російськомовний дитячий журнал “Пчелка” В Одесі на вимогу Кременя закрили російськомовний дитячий журнал “Пчелка”
Перестали видавати одеський дитячий журнал "Пчелка". Причиною цьому слугувало звернення до мовного омбудсмена Тараса Кременя.
Школярі України отримали шість нагород на міжнародній науковій олімпіаді в Об'єднаних Арабських Еміратах Школярі України отримали шість нагород на міжнародній науковій олімпіаді в Об'єднаних Арабських Еміратах
У Дубаї завершилася вісімнадцята Міжнародна наукова олімпіада IJSO 2021.
У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік
Школи можуть продовжити навчальний рік у червні через карантин, однак адміністрації українських шкіл будуть самостійно вирішувати коли завершувати навчальний рік для учнів.
Loading...
Load next