Росіяни вербували українців у Польщі, аби зірвати постачання озброєння Україні – WP

Росіяни вербували українців у Польщі, аби зірвати постачання озброєння Україні – WP

У Польщі запобігли диверсіям, які рф хотіла вчинити у країні за допомогою вимушених переселенців з України. Для цього росіяни вербували українців у Польщі через інтернет. Зокрема вони публікували анонімні оголошення про різноманітну роботу – розклеювати листівки чи вивіски у громадських місцях. Оплата була невеликою, проте кошти обіцяли виплатити швидко.

Про це повідомляє The Washington Post.

Усі хто погодився на роботу розуміли, що вона передбачає розповсюдження російської пропаганди. За даними польських правоохоронців, протягом кількох тижнів тим, хто погодився працювати, давали завдання стежити за морськими портами, розміщувати камери вздовж залізниці та ховати у військових вантажах пристрої стеження.

У березні від російських роботодавців поступило нове завдання: скинути з рейок потяги, які везли зброю до України. У Польщі вважають, що анонімним роботодавцем є російська розвідка, відома як ГРУ. Операція, яку своєчасно було зірвано, могла стати найсерйознішою на території країни НАТО від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Мета рф полягала у тому, щоб зірвати постачання зброї до України через Польщу, оскільки саме через цю країну постачається близько 80% військової техніки в Україну. Якщо б рф вдалось втілити свою операцію, це призвело б до уповільнення поставок зброї та розпалювання ворожнечі щодо 1,5 млн українців, які вимушено виїхали до Польщі через російське вторгнення.

Навіть у випадку невдачі, для рф ризики мінімальні, оскільки до польської в’язниці потрапляли українці, а не представники ГРУ. Загалом затримано 12 вимушених переселенців з України, один росіянин та троє білорусів. У коментарі ЗМІ офіційні особи Польщі повідомили, що більшість із затриманих українців – це мешканці східних регіонів. Водночас посадовці вважають, що затримані просто хотіли заробити грошей і не керувались російською ідеологією. Слідчі виявили докази того, що рф планувала інші операції, а саме, новобранцям було доручено здійснити підпали та вбивства.

Ця загроза була усунена, але ширша загроза залишається, — заявив слідчий на умовах анонімності.

За його словами, російські розвідувальні служби залишаються активними у Польщі і "намагатимуться усунути допущені помилки". Операція щодо диверсії на залізниці планувалась ще до початку українського контрнаступу, тобто коли західне озброєння лише почали доставляти до України.

Мене вражає, що вже 18 місяців [війни], а вони не змогли знищити жодного конвою чи потяга. Жодної рухомої цілі не влучено, ‒ сказав Бен Ходжес, генерал армії США у відставці, який служив командувачем силами армії США в Європі.

У рф були переконані, що Київ впаде за кілька днів, саме тому вони не зробили узгоджених спроб знищити розгалужену протиповітряну оборону України. У результаті рф з того часу не може відправляти винищувачі чи інші літаки над великими ділянками країни, через які проходять вантажі зброї. Враховуючи ці обмеження, розвідувальні служби США попередили в лютому, що рф, ймовірно, шукатиме можливостей для "диверсії [об’єктів логістики] на території НАТО з правдоподібним запереченням", тобто таким методом, який було б складно "приписати" рф, згідно з документом.

Одним із способів досягти цього був аутсорсинг операцій громадянам України та білорусі. Вони пообіцяли заплатити від кількох доларів за малювання повідомлення, схожого на графіті, до 12 доларів за вивішування плаката. Були листівки та банери з написами "ПОЛЬЩА ≠ УКРАЇНА", "NATO GO HOME" та "NOT BE BIDEN".

За словами офіційних осіб, розповсюдження таких матеріалів мало дві мети: розпалювати антиукраїнські настрої в Польщі, а також перевіряти готовність новобранців виконувати завдання проти уряду, який їх приймає. Схоже, що рф націлилася на новобранців, чий вік і походження мали меншу ймовірність привернути увагу служб безпеки. Більшості затриманих трохи більш як 20 років, а наймолодшому – всього 16 років.

Нагадаємо, Мешканку Херсона судитимуть за пропаганду окупаційного режиму

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Бойовики тричі обстріляли українські позиції ООС на Донбасі Бойовики тричі обстріляли українські позиції ООС на Донбасі
За минулу добу, 25 квітня бойовики тричі порушили режим тиші й обстріляли позиції на яких перебувають українські військові. Втрат серед українських військових немає.
Українські військові ліквідували російського снайпера на Донбасі (відео) Українські військові ліквідували російського снайпера на Донбасі (відео)
Раніше повідомлялось, що український снайпер застрелив підполковника Збройних сил Російської Федерації на Донбасі.
На Луганщині бойовики обстріляли співробітників СБУ (фото) На Луганщині бойовики обстріляли співробітників СБУ (фото)
Бойовики обстріляли оперативно-слідчу групу СБУ на Луганщині, вони використовували заборонені міномети. Усі члени оперативно-слідчої групи СБУ залишилися в живих.
Loading...
Load next