Для чого організму людини потрібні вітаміни групи В: їхні властивості та користь (відео)

Для чого організму людини потрібні вітаміни групи В: їхні властивості та користь (відео)
Вітаміни групи В допомагають долати стрес, усувають втому та покращують зовнішній вигляд. Зокрема вітамін В6 бере участь у виробленні гормонів, а його дефіцит збільшує ймовірність депресії.

Одним з важливих ферментів, який запобігає шкідливому впливу глюкози та інсуліну на стан судин, виступає вітамін В1. Однак, втрата балансу, відчуття "туману в голові", оніміння кінцівок, а також втомлюваність можуть бути ознакою дефіциту вітаміну В12.

До вітаміну групи В входить цілий комплекс елементів, кожен з яких необхідний для нормального функціонування нашого організму. Найважливішими є вітаміни В1, В2 та В6, оскільки вони найактивніше працюють з різними органами та системами, зокрема з імунною.

"Відповідно це є ті вітаміни, які перетворюють їжу в енергію. Це треба пам’ятати, посилюють захисні функції організму і сприяють при цьому зміцненню імунітету", - розповіла лікарка-імунолог, Христина Ліщук-Якимович.

Одним з важливих ферментів, який запобігає шкідливому впливу глюкози та інсуліну на стан судин, виступає вітамін В1. Він також потрібен і для нормальної роботи центральної та периферійної нервових систем. Тобто, якщо буде брак вітаміну, це може призвести до порушення короткотривалої пам’яті і координації рухів.

"Якщо ми говоримо про вітамін В2, то він відіграє важливу роль впершу чергу в енергетичному обміні і він перетворює вуглеводи і жири в активну енергію, відповідно покращує також наші фізичні, психоемоційні можливості і власне також вітамін Б2 покращує якість і колір, тургор шкіри", - зазначила лікарка.

Одну із центральних ролей виконує також і вітамін В6. Він бере участь у виробленні гормонів, а його дефіцит збільшує ймовірність депресії. Про нестачу кожного з елементів можна дізнатись лише з досліджень. Для цього роблять аналіз крові. Але про дефіцит необхідних елементів можуть вказувати й певні симптоми.

"Погіршенням стану шкіри, схильністю до гнійничкових таких інфекційних процесів впершу чергу шкіри. Також свою чергу коли ми маємо недостатність вітаміну групи, будь-якої групи якогось з вітамінів групи ми маємо ламкість нігтів, частіші інфекційні захворювання, особливо вірусні. Ну і все, що пов’язане з нашою слизовою. Оці всі стоматити і інші процеси", - додала Христина Ліщук-Якимович.

Втрата балансу, відчуття "туману в голові", оніміння кінцівок, а також втомлюваність можуть вказувати на дефіцит вітаміну В12, який бере участь у кровотворенні. Тому, щоб не виникало таких проблем, потрібно збалансовано харчуватись та обов’язково вживати певні продукти. 

"Це є печінка, це є квасоля, дріжджі, цілозернові продукти, сир, свинина в меншій кількості, імбир, який є корисний не тільки за рахунок того, що він має велику кількість вітамінів групи Б, а також своїми славиться протизапальними властивостями", - зазначила лікарка-імунолог.

Нерідко, щоб поповнити вітаміни групи В, необхідно додатково приймати таблетки чи робити ін’єкції. Проте це має призначити лише лікар, адже всі ці елементи між собою взаємодіють. І, наприклад, вітамін В12 не радять вживати у комплексі з іншими, тому що він може зменшувати ефективність інших необхідних вітамінів.

 

Читайте також
Вітамін К: його властивості та до складу яких продуктів входить (відео) Вітамін К: його властивості та до складу яких продуктів входить (відео)
Вітамін К зміцнює кістки, захищає серцево-судинну систему, нормалізує роботу нирок та забезпечує процес згортання крові, а також добре поєднується з вітаміном D. Вони нейтралізують надмірну дію один одного. Зокрема нестача вітаміну К може спостерігатись при дисбактеріозі, гепатитах та цирозі печінки.
Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео) Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео)
Вітамін Е впливає на стан нашої шкіри, нігтів і волосся, а тому його часто використовують в косметичних цілях. Зокрема він міститься у соняшниковій та кукурудзяній олії, авокадо, рибі, горіхах, арахісові та ківі.
Сонячний та тепловий удари: симптоми та що робити аби їх уникнути (відео) Сонячний та тепловий удари: симптоми та що робити аби їх уникнути (відео)
Ознаками теплового та сонячного удару можуть бути нудота, блювота, головні болі, слабкість, запаморочення, сонливість, млявість тощо.
Loading...
Load next