Вітамін К: його властивості та до складу яких продуктів входить (відео)

Вітамін К: його властивості та до складу яких продуктів входить (відео)
Вітамін К зміцнює кістки, захищає серцево-судинну систему, нормалізує роботу нирок та забезпечує процес згортання крові, а також добре поєднується з вітаміном D. Вони нейтралізують надмірну дію один одного. Зокрема нестача вітаміну К може спостерігатись при дисбактеріозі, гепатитах та цирозі печінки.

Вітамін К є жиророзчинним і виконує важливі функції в нашому організмі. Без нього не відбуватиметься згортання крові, він зміцнює кістки, захищає серцево-судинну систему та навіть запобігає появі зморшок.

"Ще він потрібен для того, щоб зміцнити наші біологічні мембрани наших клітин. І що це дає? Це дає хорошу скоротливу функцію шлунку, кишечника і скелетну мускулатуру. Він потрібен для хорошої роботи нирок і ще вітаміну К дуже багато в підшлунковій залозі. На другому місці по вмісту того вітаміну. Він допомагає продукції інсуліну, він допомагає притримати рівень глюкози в крові  в  нормальній кількості", - зазначила лікарка-дієтолог, Ольга Муштрук.

Нестача вітаміну К зустрічається дуже рідко, адже знайти цей елемент можна у багатьох продуктах харчування.

"І шпинат, і всі види капусти, і білокачанна, і брюссельська, і броколі, тут всі види салатів, тут і огірки, і помідори, і картопля, і кабачки, і шипшини багато, і банани, і ківі, і в таких продуктах, і в м'ясі, і в печінці дуже багато. Тут і молоко, ту і яйця, тобто його дефіциту майже не буває", - додала лікарка-дієтолог.

Проте, якщо нестача все-таки є, це означає, що вітамін погано засвоюється через певні захворювання. 

"Якщо є дисбактеріоз, ну дисбактеріоз як правило зовсім немає тих необхідних бактерій, лакто, біфідо, це є при онкозахворюваннях. Після лучевої терапії. В кого є гепатити, всі гепатити, хоч Б, хоч А, хоч С гепатит і при церозах. Ну при церозах жовчних кислот майже не виділяється", розповіла Ольга Муштрук.

Також на це впливає прийом антибіотиків і препаратів, які розріджують кров. Адже це знижує здатність вбирати корисні речовини. Надлишку натурального вітаміну в організмі теж бути не може. Але якщо зловживати синтетичними препаратами, то перенасичення таки може спостерігатись.

"Вітаміну багато і дуже багато згущена кров, це не можна при тромбофлебітах, при варикозних розширеннях вен, людям, які мають дисліпідемію, тобто велика кількість холестерину в крові. Тоді є бляшки і так холестеринові в судинах, а тут ще кров згущена і ми получаємо інфаркт і інсульт", - наголосила лікарка-дієтолог, Ольга Муштрук.

Зазначимо, що під час вагітності вітамін К не потрапляє до дитини, а тому народитись вона може з дефіцитом. Але це природній процес, а тому не несе небезпеки.

 

Читайте також
Ячмінь на оці: причини появи та чого не можна робити у разі запалення (відео) Ячмінь на оці: причини появи та чого не можна робити у разі запалення (відео)
Почервоніння, припухлість, свербіж або ж больові відчуття в зоні повіки можуть вказувати на ячмінь. Шлунково-кишкові проблеми, цукровий діабет, себорея або демодекоз можуть провокувати гостре запалення сальної залози або волосяної частини вій.
Для чого організму людини потрібні вітаміни групи В: їхні властивості та користь (відео) Для чого організму людини потрібні вітаміни групи В: їхні властивості та користь (відео)
Вітаміни групи В допомагають долати стрес, усувають втому та покращують зовнішній вигляд. Зокрема вітамін В6 бере участь у виробленні гормонів, а його дефіцит збільшує ймовірність депресії.
Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео) Вітаміни групи Е: чому корисно вживати продукти в яких він міститься (відео)
Вітамін Е впливає на стан нашої шкіри, нігтів і волосся, а тому його часто використовують в косметичних цілях. Зокрема він міститься у соняшниковій та кукурудзяній олії, авокадо, рибі, горіхах, арахісові та ківі.
Loading...
Load next