Кабмін підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

Кабмін підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

Кабінет міністрів підтримав проєкт закону "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни".

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає "Суспільне".

Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров’я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати, — наголосив він.

Відтак уряд вже зараз підготував законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва.

Комунікаційні кампанії проти виробництва препаратів канабісу свідомо ототожнюють ліки на його основі та канабіс, що перебуває в незаконному обігу, з метою нівелювати цінність його як лікарського засобу та дискредитувати саму ідею його використання в медичних цілях, — підкреслив Ляшко.

За його словами, насправді ж препарати канабісу не є "конкурентами" наркотичним засобам, і заходи регулювання їхнього обігу зовсім різні.

"Медичний" канабіс містить канабідіол, який не має вираженої психоактивної дії, тому він не цікавий для рекреаційного вживання, — пояснив посадовець.

Попри це Кабмін все одно пропонує встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів на основі канабісу з огляду на чутливість до цього питання у суспільстві. Ляшко запевнив, що уряд готовий поступово розвивати цю галузь, демонструючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам.

Міністр додав, що історично препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Також важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим і пацієнтам з ВІЛ.

Спеціалісти клініки Мейо зазначають, що медичний канабіс також можна застосовувати для полегшення самопочуття пацієнтів при хворобі Альцгеймера, бічному аміотрофічному склерозі, сильному хронічному болю та нудоті.

Нагадаємо, раніше у МОЗ повідомили, що Україна отримає ПЛР-тести на мавпячу віспу до кінця червня.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next