Україна отримала від ВООЗ 12 авто для мобільних команд з психічного здоров’я

Україна отримала від ВООЗ 12 авто для мобільних команд з психічного здоров’я

Україна отримала від Всесвітньої організації охорони здоров’я 12 автомобілів для мобільних мультидисциплінарних команд з психічного здоров’я.

Про це повідомляє МОЗ.

Ці автомобілі необхідні для того, щоб команди могли працювати та надавати допомогу пацієнтам у віддалених громадах. Раніше ВООЗ вже передала сім авто для мобільних мультидисциплінарних команд.

Мобільна мультидисциплінарна команда з психічного здоров’я складається з психіатра, психолога, соціального працівника та медичної сестри/брата і надає допомогу, орієнтовану на відновлення, що дозволяє людям з важкими психічними розладами повноцінно жити у своїй громаді. Ґрунтуючись на глобальній доказовій базі, сервіс команд є інноваційною моделлю лікування, альтернативною до стаціонарної, що демонструє високий рівень задоволеності серед користувачів послуг та персоналу.

ВООЗ підтримує розвиток моделі сервісу мобільних мультидисциплінарних команд з психічного здоров’я в Україні з 2015 року. Забезпечуючи технічну підтримку, навчання та проведення супервізій для команд, ми прагнемо, щоб вони мали навички, знання та все необхідне для надання людиноорієнтованої допомоги пацієнтам з важкими психічними розладами. І ми налаштовані рухатися далі цим шляхом, щоб зробити високоякісні послуги з психічного здоров’я доступними для всіх, хто їх потребує, – сказав доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Модель сервісу мобільних мультидисциплінарних команд, яка відповідає українському контексту, була розроблена та протестована ВООЗ у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України, Національною службою здоров’я України, міжнародними експертами та працівниками психіатричних служб України. У 2021 році Міністерство охорони здоров’я запровадило мобільні мультидисциплінарні команди як національну модель надання послуг та включило їх до Програми медичних гарантій.

Закупівля автомобілів стала можливою завдяки фінансовій підтримці Бюро з питань гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У відомстві зазначили, що з початком повномасштабної війни в лютому 2022 року лікарні, на базі яких працювали мобільні мультидисциплінарні команди, продемонстрували кращу готовність підтримувати отримувачів послуг завдяки їхній мобільності, інноваційності та мультидисциплінарному характеру роботи.

Дотримуючись своїх основних функцій, команди переходили до дистанційних форм підтримки в небезпечних районах або добиралися до своїх пацієнтів у громаді автомобілем, коли громадський транспорт не працював, а також допомагали своїм клієнтам отримувати ліки, надавали емоційну підтримку та допомагали справлятися зі стресом.

Нагадаємо, МОЗ затвердило новий порядок надання психіатричної допомоги у стаціонарах

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Німеччина подарувала Україні 21 наркозно-дихальний апарат: працювати з обладнанням почнуть якнайшвидше (відео) Німеччина подарувала Україні 21 наркозно-дихальний апарат: працювати з обладнанням почнуть якнайшвидше (відео)
«Народна Самооборона Львівщини» у співпраці з німецькими донорами передала для лікарень 15 областей України 21 наркозно-дихальний апарат.
Система охорони здоров'я на сході України практично зруйнована - ВООЗ Система охорони здоров'я на сході України практично зруйнована - ВООЗ
В організації зазначили, що досі не змогли отримати доступ до нужденних в Маріуполі і не мають відомостей про стан здоров'я населення, яке знаходиться в облозі.
Loading...
Load next