На "Краківці" з’явилася кімната допомоги постраждалим від торгівлі людьми та жертвам насилля

На "Краківці" з’явилася кімната допомоги постраждалим від торгівлі людьми та жертвам насилля
Відтепер на пункті пропуску «Краківець» є кімната, в якій допоможуть жертвам насилля та торгівлі людьми

Сучасна та зовсім не стереотипна: нова команда Львівської митниці, дивує з перших кроків. Саме ці люди придумали та запровадили ідею, якої в Україні ще не було! Це відкриття Центру гендерних компетенцій, і з’явився він на одному з найбільших митних пунктів Краківець. У ньому будуть навчати статевому рівноправ’ю та допомагати жертвам насилля.

Краківець на польсько-українському кордоні – один з найбільших і тут перетинають велика кількість громадян, які теж зможуть тут відвідувати і отримувати консультативну допомогу, психологічну допомогу, - зазначає керівник Львівської митниці Андрій Кузнік.

Я старався максимально проаналізувати, спочатку специфіку роботи митниці конкретно в пункті пропуску «Краківець» і проблемні питання, які би я хотів би вирішити та зреалізувати. Я подумав, що було би чудово залучити якусь неурядову організацію, яка спеціалізується на тематиці належності перебування громадян, а вже потім я зачепився за гендерну складову, - розповів в.о. керівника митного посту «Краківець» Юрій Татомир.

Знайти організації, які опікуються гендерними проблемами, митникам було не важко – це лідери у такій тематиці – «Жіночі перспективи» та міжнародний клуб «Зонта». І співпраця закрутилася миттєво: не минуло й трьох місяців, як Центр гендерних компетенцій відчинив свої двері прямо на митному пункті «Краківець». Так чим саме буде займатися такий центр гендерних компетенцій? Любов Максимович, яка допомогла не одній людині в скруті, вже має величезну програму, і ще більше ідей. Це й психологічна підтримка, юридичні консультації та аналіз самої митної служби на дотримання рівноправ’я.

Ми будемо говорити, зокрема, з працівниками митної служби, працівниками прикордонної служби. А тут кожний раз міняються тут велика кількість працівників. Ми будемо говорити про питання інклюзії, питання не насильства, питання гендерної політики, питання рівних прав і можливостей, питання обслуговування належним чином людей, які проходять через кордон. Окрім цього, ми будемо говорити про можливість виявлення людей, які, можливо, потерпіли від насильства або від торгівлі людьми, і вони проходять митний кордон і завжди представник митниці може виявити це, а тоді нам дати інформацію. Так ми можемо цій людині допомогти, - підкреслила голова ГО «Жіночі перспективи» Любов Максимович.

Митники запевняють: аудиту жінок з громадських організацій не бояться, адже для них основне не стать, а фаховість. І тут багато чоловіків, навіть працюють під керівництвом жінок.

У нас працює із 1200 осіб, близько 400 жінок, тобто третина це складає жіночий колектив. Про утиски жінок в наших колективах - до мене такі скарги не надходили. Зрозуміло, що чоловіків більше на керівних посадах, але жінок нас теж вистачає. В мене є заступник жінка, керівники управлінь та керівники змін. Відносився до них такою ж повагою і відвертістю, як і до чоловіків, - підкреслює Андрій Кузнік – керівник Львівської митниці.

Творець гендерного центру – Юрій зізнається, що спершу до його ідеї поставилися скептично. Але під час відкриття такої кімнати відпочинку та довіри, багато хто змінив свою думку, і в основному це стосується саме жіночої половини.

Жінки працівниці спочатку до цього поставились скептично досить, бо вони, на мою думку, думали, що ми цього не зробимо. Зараз вже зовсім все по іншому всі в приємному шоці, на мою думку, а чоловіки досить скептичні, - підкреслює в.о. керівника митного посту «Краківець» Юрій Татомир.

Працівниці чесно зізнаються, такий центр їм подобається. І хоч, на роботі у них гендерних проблем не виникає, але ситуації в житті трапляться різні, а почути пораду від фахівця – це круто. Інспекторка Анастасія, вже точно знає, що до цієї кімнати вона обов’язково буде приводити тих подорожувальників, хто став жертвою торгівців людьми, або аб’юзера.

Якщо будуть такі ситуації, я думаю, що скоріш за все, люди сюди будуть спрямовуватися, але напевно, це буде більше прийматися інспектором, який з цими людьми спілкуються і керівником зміни, щоб відвести сюди поговорити з людиною. Бо інколи люди не кажуть, що їм погано, але ти по якимось ознаками можеш зрозуміти, що людина нервується або має якісь проблеми, їй треба перепочити, от просто привести думки до ладу. Я вважаю, що ця кімната - це дуже класна ідея, тому що люди тут можуть обговорити питання, які їх цікавлять, послухати якісь нововведення в законодавстві взагалі інших країн також, - розповіла головна інспекторка ВМО №3 митного поста «Краківець» Анастасія Щепоткіна.

Але не одними жінками живе гендерність. Любов Максимович пояснює: рівноправ’я – це не про возвеличення, а про НЕ приниження. Багато чоловіків зараз також потребують підтримки та допомоги. І тут основне – не замовчувати своїх проблем, а в центрі гендерних комунікацій – точно допоможуть.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
На Львівщині митники виявили 1300 пачок контрабандних сигарет
На кордоні із Польщею прикордонники Львівського загону зупинили три мікроавтобуси. Зі сховків у авто митники дістали понад 1300 пачок сигарет різних торгових марок.
На Львівській митниці виявили ще одну корупційну схему На Львівській митниці виявили ще одну корупційну схему
Повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди в. о. начальника одного із відділів та двом інспекторам поста «Краківець»
Турецькі нелегали намагались перетнути український кордон на Львівщині
Декілька громадян Туреччини намагались незаконно перетнути український кордон та потрапити у одну із країн Євросоюзу.
Loading...
Load next