У Польщі чекають на подальші кроки з боку України у складних історичних питаннях

У Польщі чекають на подальші кроки з боку України у складних історичних питаннях

Офіційні кола Польщі очікують на подальші кроки з боку української влади у справі складної історії, зокрема у питанні проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських жертв Волинської трагедії.

Про це повідомив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський і маршалок Сенату Малгожата Кідава-Блонська, реагуючи на заяву Українського інституту національної памʼяті, який у відповідь на звернення польських громадян планує у 2025 році пошукові роботи щодо жертв Волинської трагедії.

Я сподіваюся, що цей християнський обов'язок буде просто виконано, - заявив Сікорський в ефірі Польського радіо.

Він підкреслив, що в Польщі існує національна згода щодо ексгумації жертв Волинської різанини і одним голосом у цій справі говорять президент Анджей Дуда, маршалок Сейму Шимон Головня та віце-прем’єр-міністр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш.

Він нагадав, що кілька тижнів тому під час візиту до Києва він обговорював це питання з Президентом України Володимиром Зеленським.

Коли ми розмовляли в Києві три тижні тому, я сказав, що отримав запевнення, що це питання буде вирішено. Я сподіваюся, що воно буде вирішено, тому що ми хочемо цього не тому, щоб дратувати Україну, а для того, щоб забезпечити польсько-українське примирення, дружбу і єдність вже без цього вразливого питання, - сказав Сікорський.

На запитання, чи у Києві з цього питання була суперечка, він відповів, що вирішив цю справу рішуче.

По їхніх плодах ми упізнаємо їх, – наголосив Сікорський.

Відповідаючи на запитання, чи він погоджується з віцепрем'єром, міністром національної оборони РП Владиславом Косіняком-Камишем, що без вирішення питання ексгумації не буде згоди Польщі на вступ України до ЄС, він зазначив, що переконує українську сторону у потребі розвʼязання цієї проблеми «до того, як ми прийдемо до більш жорсткого вибору».

І українська сторона дає зрозуміти, що, можливо, це можна врегулювати,- заявив Сікорський.

Маршалок Сенату Польщі Кідава-Блонська реагуючи на заяву УІНП підкреслила, що це «добрий сигнал», але Варшава «чекає на подальші пропозиції».

Це хороший крок, але цього ще замало, - зазначила маршалок верхньої палати польського парламенту.

Нагадаємо, Міноборони перевірило роботу першого рекрутингового центру в Любліні

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Має бути швидкість та свобода дій": Варшава передасть Києву першу партію оборонної зброї наступного тижня "Має бути швидкість та свобода дій": Варшава передасть Києву першу партію оборонної зброї наступного тижня
Раніше Польща повідомила, що готова передати Україні боєприпаси, переносні зенітно-ракетні комплекси Grom та різні типи безпілотників.
"За даними розвідки, російські війська не готові до атаки", – ексглава МЗС Польщі "За даними розвідки, російські війська не готові до атаки", – ексглава МЗС Польщі
РФ недостатньо, щоби зайняти всю Україну.
"Великий потенціал тристоронньої співпраці": Україна, Британія і Польща створюють новий альянс "Великий потенціал тристоронньої співпраці": Україна, Британія і Польща створюють новий альянс
Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявив про готовність країни до альянсу з іншими країнами, а не тільки з НАТО.
Loading...
Load next