Закон про олігархів: Малюска пояснив, які обмеження можуть накласти на Порошенка (відео)

Закон про олігархів: Малюска пояснив, які обмеження можуть накласти на Порошенка (відео)
Очільник Мін'юсту запевнив, що "олігархам не місце в органах державної влади". Однак, навіть якщо ті вважають інакше, то "будуть почувати себе некомфортно".

Після ухвалення у другому читанні так званого законопроєкту про деолігархізацію експрезидент України Петро Порошенко може потрапити до реєстру олігархів і зіткнутися з низкою обмежень, зокрема із забороною приватизації та "деклараціями про контакт". Так, у Міністерстві юстиції не відкидають того, що Порошенко може потрапити до реєстру олігархів. Про це очільник Мін'юсту Денис Малюська розповів в ефірі ток-шоу "Право на владу". 

Якщо він погоджується, він не позбавляється ознак олігарха, не позбавляється мандату народного депутата, продовжує фінансування політичної партії, продовжує володіти телеканалом, його ставки перевищують ліміт, встановлений законом, - а це очевидно з його декларації - відповідно він потрапить у реєстр, - заявив Малюська.

Окрім цього, до експрезидента можуть застосувати низку обмежень, серед яких і заборона на приватизацію. Зокрема, посадовці у випадку зустрічі з Порошенком повинні будуть подавати "декларації про контакт". Однак, це стосуватиметься не усіх зустрічей, є винятки, наприклад, відкриті засідання органів державної влади. 

Якщо хтось з кимось "тре" в кафешці, декларацію про контакт подавати треба.

Олігархам не місце в органах державної влади. Якщо вони вважають, що їм там місце, вони будуть почувати себе некомфортно, їхні колеги так само будуть почувати себе некомфортно. Але ми цього не забороняємо, - додав очільник Мін'юсту.

Він також зазначив, що уряд "ніколи не планував зробити комфортним і зручним перебування з олігархом в одній фракції".

Нагадаємо, що 23 вересня, Верховна Рада на пленарному засіданні ухвалила у другому читанні так званий законопроєкт про деолігархізацію (№5599). За нього віддали свої голоси 279 народних депутатів. Зокрема, голова фракції Батьківщина Юлія Тимошенко заявила, що ухвалений Верховною Радою закон про олігархів насправді жодної загрози для останніх не становить. Вона зауважила щодо покарання олігархів, відомо, що їх примусять декларувати свої статки: "Але вони й так уже всі декларуються, адже прийняті відповідні закони".

Тимошенко також розкритикувала термін введення закону у дію, адже за цей час олігархи зможуть розв'язувати усі питання на свою користь: "Цей закон вони хочуть ввести в дію через пів року. Це взагалі вже посміховисько. Адже за пів року усі олігархи усе переоформлять так, як вони хочуть".

Читайте також
Зеленський назвав умову винесення питання щодо олігархів на референдум в Україні Зеленський назвав умову винесення питання щодо олігархів на референдум в Україні
Президент Володимир Зеленський сподівається обійтися без всеукраїнського референдуму щодо закону про олігархів, однак це питання може бути все ж таки винесене на всенародне опитування за певних умов.
Коломойський та Порошенко точно потраплять у реєстр олігархів, – Мін'юст Коломойський та Порошенко точно потраплять у реєстр олігархів, – Мін'юст
Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що бізнесмен Ігор Коломойський і глава партії Європейська солідарність Петро Порошенко відповідають критеріям, за якими їх можуть включити до реєстру олігархів.
Порошенко контролював офшори через які купував коштовні витвори мистецтва, - розслідування Порошенко контролював офшори через які купував коштовні витвори мистецтва, - розслідування
Експрезидент України Петро Порошенко та лідер партії "Європейська Солідарність" через підконтрольні йому офшорні компанії купував дорогоцінні витвори мистецтва, меблі та картини відомих художників.
Loading...
Load next