Медведчуку оголосили нову підозру в зраді і сприянні тероризму (відео)

Медведчуку оголосили нову підозру в зраді і сприянні тероризму (відео)
Після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Тож було вирішено купувати вугілля на світовому ринку, зокрема, в ПАР.

За матеріалами Служби безпеки України народному депутату з ОПЗЖ і куму Путіна Віктору Медведчуку оголошено нову підозру – про державну зраду. Офіс генпрокурора підозрює Медведчука у зриві контракту з ПАР з постачання вугілля до України. За даними слідства, народний депутат схиляв керівництво України до постачання палива із "ЛНР" та "ДНР" і сплати коштів безпосередньо керівникам терористичних організацій. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Слідчі ДБР спільно зі співробітниками СБУ за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора достеменно встановили причетність народного депутата України до реалізації злочинної схеми постачання вугільної продукції з тимчасово окупованих територій України. Період, який охоплюють ці діяння — кінець 2014 — початок 2015 року. Суми, витрачені державними українськими підприємствами, складають більше 200 млн. грн, - наголосила Венедіктова.

Саме за посередництва Медведчука вищі посадові особи України змовилися. Хто саме це був – правоохоронці наразі не зазначають, однак відомо, що саме вони використали повноваження НБУ і правоохоронних органів і зірвали постачання вугілля з ПАР.

Згодом, як вважає слідство, за сприяння Медведчука було організовано незаконні схеми для постачання вугілля з окупованого Донбасу на державні підприємства України.

Своїми діями, на думку слідства і прокурорів, цей народний депутат поставив Україну в залежність від "ЛНР" та "ДНР" в питаннях безпеки енергетичної системи нашої держави. Дії народного депутата України кваліфіковані прокурорами як державна зрада та сприяння діяльності терористичних організацій (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України), — підкреслила Венедіктова.

Згодом, Венедіктова додала, що прокуратура проситиме щодо Медведчука запобіжний захід у вигляді взяття під варту або заставу у 1 мільярда гривень: "Не можна по такій категорії справ йти безальтернативно. Тому прокуратура піде з клопотанням про утримання під вартою або із заставою в 1 млрд гривень"

За матеріалами СБУ Медведчуку оголосили нову підозру про державну зраду – стаття 111 (термін від 12 до 15 років за ґратами) та сприяння діяльності терористичної організації – частина 1 статті 258-3 (від 8 до 15 років в'язниці).

Докази у справі: записи розмов Медведчука з бойовиками – експерти підтвердили їхню справжність і голос Медведчука; передача готівки "псевдореспублікам"; покази свідків; судові експертизи. Окрім цього, СБУ виклала аудіозапис розмов, які мають підтверджувати існування "вугільної схеми" та зацікавленість у ній влади РФ.

Нагадаємо, що 11 травня генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала підозру у державній зраді народним депутатам від партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.

Читайте також
Справа Медведчука: нардеп заволодів підприємствами на Донбасі завдяки бізнесмену Кузяру, - Венедіктова (відео) Справа Медведчука: нардеп заволодів підприємствами на Донбасі завдяки бізнесмену Кузяру, - Венедіктова (відео)
За матеріалами Служби безпеки України народному депутату з ОПЗЖ і куму Путіна Віктору Медведчуку оголошено нову підозру – про державну зраду.
Венедіктова заперечила слова Медведчука про лікування Козака в Білорусі Венедіктова заперечила слова Медведчука про лікування Козака в Білорусі
Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова не підтвердила інформацію проросійського депутата та кума Путіна Віктора Медведчука про те, що підозрюваний у державній зраді Тарас Козак перебуває на лікуванні в Білорусі.
СБУ перевірить причетність Порошенка та Гонтаревої у справі Медведчука (відео) СБУ перевірить причетність Порошенка та Гонтаревої у справі Медведчука (відео)
Наразі в інтересах слідства імена інших фігурантів справи Медведчука не розголошують. За словами Баканова, у частині питання щодо Порошенка та Гонтаревої – це "складне питання".
Loading...
Load next