У Львові відбулась зустріч голів МЗС України і Туреччини: обговорили стратегічні питання (відео)

У Львові відбулась зустріч голів МЗС України і Туреччини: обговорили стратегічні питання (відео)
Глави МЗС України та Туреччини обговорили чимало важливого: Від питань безпеки у Чорному морі – до торгівлі та зміцнення туристичної галузі обох країн.

Дев’яте засідання спільної групи стратегічного планування. Для цього глави МЗС України та Туреччини цього разу обрали Львів. Обговорили чимало важливого. Від питань безпеки у Чорному морі - до торгівлі та зміцнення туристичної галузі обох країн.  

Питання, які ми сьогодні обговорювали безумовно це і подальші кроки в розвитку військово-технічного співробітництва. Зокрема, виробництво безпілотників Bayraktar в Україні. Ми предметно обговорили питання енергетичної безпеки. Зокрема в контексті газу, - повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Ми у дружній атмосфері обговорили широке коло питань, які стосуються двох країн. Наше бажання, щоб засідання цієї ради було успішним. Тож ми продовжуватимемо працювати над цим, - наголосив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Не оминули політики й тему окупованого півострова. Зі слів голови МЗС Туреччини, до кінця року вони планують розпочати будівництво житла для кримських татар.

Ми будемо продовжувати докладати спільні зусилля для гарантування прав кримських татар. І ми продовжуватимо працювати над проєктом побудови житла для кримських татар. У цьому році приступимо до будівництва, - додав Мевлют Чавушоглу.

Обговорили політики й питання безпеки Чорного моря. Зі слів Дмитра Кулеби зараз проговорюється об'єднання зусиль країн НАТО, України, Грузії і Молдови щодо цього питання. 

Україна готова на двосторонньому рівні з Туреччиною робити подальші кроки в зміцненні якраз цього партнерства в питанні Чорноморської безпеки. Я вважаю, що той факт, що зараз саме в Туреччині будується корвет для військово-морських сил України є найкращим свідченням того, як тісно ми вже взаємодіємо, - зауважив Дмитро Кулеба.

Швидкими темпами напрацьовується й виробництво безпілотників Bayraktar.

Була низка перешкод на шляху його реалізації. Але всі вони усунуті. І сьогодні ми із задоволенням відзначили, що є вже земельна ділянка на якій буде побудований власне завод. Політики свою справу зробили, тепер справа за бізнесом, запустити виробництво, - наголосив міністр закордонних справ України.

Стратегічне партнерство між Україною та Туреччиною зараз у найвищій точці за останні 3 десятиліття, - наголосили глави МЗС. І попереду - чимало планів. Як-от збільшення туристичного потоку між країнами. А наступне засідання спільної групи стратегічного планування сторони домовилися провести уже на початку наступного року.

 

Читайте також
"Усі перешкоди усунуто": Україна готова розпочати виробництва безпілотників Bayraktar, - Кулеба (відео) "Усі перешкоди усунуто": Україна готова розпочати виробництва безпілотників Bayraktar, - Кулеба (відео)
В Україні усунуто всі перешкоди для виробництва турецьких ударних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2.
У МЗС запропонували посилити співпрацю ВМС країн НАТО та України в Чорному морі У МЗС запропонували посилити співпрацю ВМС країн НАТО та України в Чорному морі
У МЗС запропонували оцінити можливості посилення співпраці військово-морських сил країн-членів НАТО та України в басейні Чорного моря
Україна планує закупити ще близько 20 безпілотників Bayraktar Україна планує закупити ще близько 20 безпілотників Bayraktar
Зокрема, Україна й Туреччина укладатиме нові угоди, наприклад, про спільне виробництво ракет-носіїв, таких як українська «Зеніт-2».
Loading...
Load next