"Ключ лежить у Москві": Шольц і Байден обговорили виконання мінських угод

"Ключ лежить у Москві": Шольц і Байден обговорили виконання мінських угод
Канцлер Німеччини Олаф Шольц розповів президенту США Джо Байдену телефоном про свої недавні візити до Києва й Москви. Лідери погодилися, що ризик нової агресії Росії проти України не зник.

Політики вкотре запевнили Україну у повній підтримці її суверенітету та територіальної цілісності. Але й наголосили, що для розв'язання україно-російської кризи треба виконувати мінські домовленості.
Повідомляє Sueddeutsche Zeitung.

16 лютого відбулася телефонна розмова глави Білого дому Джо Байдена й німецького канцлера Олафа Шольца. Сторони звернули увагу на те, що:

  • ризик нової військової агресії Росії проти України не зник;
  • конструктивний діалог щодо безпеки Європи слід продовжити;
  • Мінські угоди треба виконувати, чому сприяти має й прогрес у нормандському форматі.

Однак політики розуміють, що тут питання не в Україні, а в Росії.

Ключ до конструктивного діалогу щодо європейської безпеки й прогресу на Сході України лежить у Москві, – мовиться у заяві речника уряду Німеччини Штеффена Гебештрайта.

За його ж словами, союзники також поки не зафіксували значного відведення російських військ від українських кордонів.

Під час брифінгу для журналістів у Вашингтоні чиновник сказав, що Росія заявляє, що відкрита для дипломатичного вирішення конфлікту.

Всі докази, які ми маємо зараз, це те, що вони лише пропонують переговори та заявляють про деескалацію, одночасно таємно мобілізуючи на війну, - сказав представник. 

Також є інформація, що Росія може "у будь-який момент" інсценувати або сфабрикувати події, щоб створити «привід» для нападу на Україну", сказав чиновник. Наприклад, у східноукраїнському регіоні Донбасу могла статися провокація. Також може збільшуватися дезінформація з боку Росії, включаючи безпідставні заяви про те, що США та Україна використовують «біологічну або хімічну зброю», сказав чиновник. Незрозуміло, яку причину в кінцевому підсумку використає Росія.

Ми сподіваємося, що світ готовий до цього. Ніхто не повинен сприймати ці претензії за чисту монету, - сказав чиновник. 

Нагадаємо, що Зеленський розширив санкції проти Шарія, Гужви та їхніх сайтів. Зеленський ввів у дію санкції проти Шарія і Гужви ще в серпні 2021 року.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Байден різко відповів на вимоги Росії: не приймаю нічиїх "червоних ліній" Байден різко відповів на вимоги Росії: не приймаю нічиїх "червоних ліній"
Володимир Путін, коментуючи інформацію про підготовку Росії до повномасштабного наступу на Україну, сказав, що "червоною лінією" для Росії буде створення загроз для її безпеки, посилаючись на військові навчання НАТО й України в Чорному морі.
Франція приєднується: Макрон планує провести переговори із Зеленським та Путіним Франція приєднується: Макрон планує провести переговори із Зеленським та Путіним
Під час телефонної розмови Байден пригрозив Путіну наслідками нападу на Україну.
Виснажливі санкції  для Росії - захист України: настрої США перед зустріччю з Росією у Швейцарії Виснажливі санкції для Росії - захист України: настрої США перед зустріччю з Росією у Швейцарії
Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою
Loading...
Load next