Столтенберг про надання Україні винищувачів: питання можуть обговорити під час зустрічі міністраів НАТО

Столтенберг про надання Україні винищувачів: питання можуть обговорити під час зустрічі міністраів НАТО

Міністри оборони НАТО, швидше за все, обговорять ймовірне надання Україні літаків винищувачів завтра, 14 лютого, під час засідання. Наразі дискусії з приводу постачання цього виду зброї Києву тривають. Повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу.

Столтенберг пояснив, що з минулого року члени Альянсу обговорювали "дві важливі речі: чи слід встановлювати безпольотну зону над Україною, та чи потрібно відправляти літаки НАТО до України для забезпечення цієї зони". За його словами, тоді міністри дійшли висновку, що такий крок означатиме "пряму залученість" Альянсу до війни. 

Те, що ми обговорюємо зараз, - надати Україні літаки, щоб вони самі їх використовували - зовсім інша річ. У цьому разі ми надаємо Україні різні види військового озброєння, які не зроблять нас частиною конфлікту, - сказав він.

Генсек зауважив, що підтримка Києва "розвивалася так, як розвивалася війна": спочатку партнери зосередилися на Stinger та протитанковій зброї, а потім союзники почали нарощувати поставки передової сучасної артилерії, систем ППО, ударної важкої зброї, Bradley, Marders, а також основні бойові танки.

І є тривала розмова, процес консультацій вимагає від Альянсу того, які типи систем озброєнь ми маємо поставити, і, зараз, як ви бачите, також триває дискусія щодо літаків. Я очікую, що це також буде розглянуто завтра на зустрічі в Брюсселі, - зауважив генсек.

Водночас він наголосив, що "яким би не було рішення щодо літальних апаратів, це займе час", натомість Україні наразі необхідна "термінова підтримка". Столтенберг продовжив, що на сьогодні пріоритетом є забезпечити Київ бойовими машинами піхоти, танками, а також гарантувати, що всі системи, які вже були доставлені, працюють належним чином. Втім, він погодився, що постійні консультації між союзниками щодо того, які нові типи зброї надати країні є не менш важливими.

Нагадаємо, що Зеленський особисто представив Малюка як нового голову СБУ керівному складу спецслужби.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Україна має право захищати себе", - Столтенберг про постачання Україні зброї "Україна має право захищати себе", - Столтенберг про постачання Україні зброї
Свою підтримку Велика Британія надає не лише на словах, але й на ділі — сьогодні до України доставили протитанкове озброєння.
Loading...
Load next