Україна починає новий дипломатичний поштовх, щоб послабити рф – NYT

Україна починає новий дипломатичний поштовх, щоб послабити рф – NYT

На думку аналітиків видання The New York Times, на зустрічі в Саудівській Аравії 5-6 серпня Україна зробить нову спробу заручитися підтримкою десятків країн, що стане початком більш широкої кампанії у найближчі місяці з нарощування дипломатичної сили, спрямованої на ізоляцію та ослаблення Росії.

Про це йдеться у матеріалі NYT

Україна та Саудівська Аравія запросили дипломатів з близько 40 країн на переговори в порту Джидда на Червоному морі. Серед них видання відзначає Китай, Індію, Бразилію, Південну Африку та деякі багаті на нафту країни Перської затоки, які намагалися підтримувати хороші відносини як з Україною, так і з Росією протягом війни.

Багато запрошених урядів відкидають саму концепцію вибору сторони, розглядаючи війну як змагання між глобальними державами, пише видання.

Зустріч є відправною точкою того, що, як очікується, стане великим дипломатичним поштовхом України в найближчі місяці, щоб спробувати "підірвати" Росію, - йдеться у публікації.

Водночас, на думку аналітиків, українські та західні офіційні особи намагаються зменшити очікування від переговорів цими вихідними, підкреслюючи, що вони навряд чи наблизять закінчення війни і що багато запрошених країн навряд чи змінять свою позицію.

Сполучені Штати, які, як очікується, візьмуть участь у зустрічі, заохочуються тим, що у Джидді будуть присутні, зокрема, й нейтральні країни, такі як Індонезія, Індія, Мексика, Чилі і Південна Африка. Всі вони прагнуть побачити закінчення війни, зважаючи на "економічні труднощі, які вона спричинила".

Для України ця зустріч відбувається у вирішальний момент. У той час, як на фронті точаться запеклі бої, Зеленський сказав своїм дипломатам у середу, що ситуація стане ще складнішою, оскільки в найближчі місяці, ймовірно, посилиться тиск з метою знайти шлях до миру шляхом переговорів, - пише видання.

Вибір Саудівської Аравії як господаря зустрічі не був випадковим, заявили високопоставлені українські посадовці. Як і багато країн Близького Сходу, Саудівська Аравія дотримувалася обережної лінії у війні, надаючи фінансову допомогу Україні, навіть підтримуючи тісні зв’язки з Росією.

Китай же, який ухилявся від подібного зібрання в червні в Копенгагені, заявив, що візьме участь у зустрічі в Саудівській Аравії, що може відображати його поглиблення зв'язків з приймаючою країною, вважають аналітики. Цього року Пекін досяг важливої дипломатичної угоди, яка відновила відносини Саудівської Аравії з головним суперником Іраном.

Для Саудівської Аравії, яка вже давно виступає посередником у регіональних конфліктах, зустріч у Джидді знаменна тим, що королівство бере активну участь у вирішенні кризи найвищого світового пріоритету.

Нагадаємо, Литва закриває два прикордонні пункти через переміщення «вагнерівців»

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Візовий режим між Україною та Росією: можливі наслідки Візовий режим між Україною та Росією: можливі наслідки
РНБО вважає, що запровадження візового режиму України з Росією може мати негативні наслідки, зважаючи на позицію країни-агресора щодо України.
Михайло Подоляк відреагував на опублікування Яніною Соколовою документів про "вагнерівців" Михайло Подоляк відреагував на опублікування Яніною Соколовою документів про "вагнерівців"
Офісу президента не сподобалося, які документи оприлюднила Соколова.
Комітет ООН схвалив оновлену резолюцію про Крим Комітет ООН схвалив оновлену резолюцію про Крим
Третій комітет ООН схвалив проєкт оновленої резолюції Генасамблеї ООН про ситуацію в окупованому Криму.
Loading...
Load next