МЗС відпрацьовує два плани щодо евакуації українців з Афганістану

МЗС відпрацьовує два плани щодо евакуації українців з Афганістану
Міністерство закордонних справ України відпрацьовує два плани як безпечно евакуювати людей з Афганістану. Охочих вже понад 150 людей.

Міністерство закордонних справ разом із причетними відомствами працює над створенням умов для безпечної евакуації з Афганістану понад 150 українських громадян. Наразі відпрацьовується два плани щодо їхнього вивезення.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко, інформує УНН.

Загалом понад 150 українців, членів їхніх родин та інших іноземців повідомили про бажання бути евакуйованими із Афганістану. МЗС разом із причетними відомствами працює над створенням умов для їхньої безпечної евакуації.

Відпрацьовуємо два плани: вивіз громадян на літаку, який вже знаходиться в аеропорту Кабула, та евакуація літаком Міністерства оборони України, який відлетів сьогодні з Києва, - сказав Ніколенко.

За його словами, наразі є три завдання, які зараз вирішують українські дипломати:

  • безпечний коридор для доступу в аеропорт, де ситуація залишається частково неконтрольованою;
  • безпечна посадка людей на літак та його технічна підготовка;
  • отримання дозволу на зліт та безпечний вихід літака з території Афганістану.

Евакуація розпочнеться, щойно будуть вирішені ці питання. Ми сподіваємося, що це відбудеться вже найближчим часом, - заявив речник МЗС.

 Зазначимо, що 13 серпня "Талібан" захопив два великі афганські міста, друге і третє за величиною в країні після Кабула, – Кандагар і Герат. 14 серпня бойовики без бою взяли Джелалабад. 15 серпня вони увійшли в столицю країни – місто Кабул.

16 серпня Президент Володимир Зеленський заявив, що з Афганістану першим українським літаком всього вивезли майже 80 осіб. Йдеться про 79 громадян України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії, Таджикистану, серед них були і зовсім малі діти. Відомо, що українців на борту було 8.

Після цього Кулеба заявив, що в Афганістані є ще один борт, який має евакуювати наших громадян з країни. Однак він не може вилетіти через складну ситуацію в аеропорту Кабула.

Напередодні Кулеба повідомив, що, за останніми даними, 153 українці зв’язалися з дипломатами та попросили допомоги в поверненні з території Афганістану.

Читайте також
Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані
Сьогодні із аеропорту Кабул (Афганістан) вилетів український військово-транспортний літак Іл-76МД.
Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео) Криваве 11 вересня у США: наймасштабніший теракт в історії людства, який забрав життя 3 тисяч людей (відео)
До 20-річниці масштабних терактів у Сполучених Штатах Америки президент Джо Байден наказав розсекретити документи, пов'язані з терористичними атаками, що сталися 11 вересня 2001 року. Тоді загинули більш як 2,9 тисячі осіб, а відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація "Аль-Каїда".
В Афганістані перебувають десятки українців: вони хочуть повернутися в Україну В Афганістані перебувають десятки українців: вони хочуть повернутися в Україну
У МЗС обіцяють, що при першій можливості розпочнеться евакуація українців.
Loading...
Load next