"Радянські" інсталяції та "сцена на могилах": чергові казуси до Дня Незалежності (відео)

"Радянські" інсталяції та "сцена на могилах": чергові казуси до Дня Незалежності (відео)
Обговорення щодо радянських інсталяцій у Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні досі не вщухають. Люди обурені встановленням совкових пам’яток на такому історичному місці, вважаючи це геть недоречним. Та не лише цим запам’ятається підготовка до Дня Незалежності, черговий факап від організаторів – встановлення сцени на братських могилах на території Маріїнського парку. У обох інцидентах обвинувачують міську владу Києва.

У Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні (неподалік Майдану Незалежності) зранку, 17 серпня, встановлювали декорації з радянським інтер'єром і автомати з газованою водою. На тій стометрівці, де розташовані портрети загиблих, розмістили фанерні коробки в яких зобразили радянські "хрущовки" з максимально наближеним побутом тих часів. Проходячи повз них, у віконцях цих квартир можна було помітити портрети загиблих під час Революції гідності. 

КРИТИКА У МЕРЕЖІ

Відповідні декорації одразу ж викликали шквал критики у мережі. Одним із перших відреагував на ситуацію журналіст Богдан Кутєпов.

Невідомо як планується в фінальному вигляді (нам же ніхто не показував ескізів), але зараз виглядає трошки гидко, коли очі розстріляних зазирають у шибки "советской хрущевки", - написав він.

Зокрема, український режисер Олег Сенцов теж прокоментував встановлення радянських інсталяцій на Майдані.

Люди, які придумали будувати святкові декорації на місці загибелі Небесної Сотні не мають жодної уяви ні про гідність, ні про повагу, - наголосив він.

КЛИЧКО ТА "ДОПОМОГА" НАЦКОРПУСУ

Згодом на місці події з’явився мер Києва Віталій Кличко, який заявив, що встановлення інсталяції не погодили з міською владою. Він запевнив, що її приберуть.

Якийсь 95-й квартал влаштовувати тут ми не дозволимо. На цьому місці загинули патріоти. Я був одним з людей, які були на цьому місці. І це місце святе. На цьому місці загинули люди. Ніяких погоджень на встановлення цього "бардака" ми не давали, - заявив Кличко.

Він розповів, що на День Незалежності на цьому ж місці було погоджено "виключно покладення квітів". Також мер Києва наголосив, що цим питанням займається Офіс президента.

Після заяви Кличка про необхідний демонтаж відповідної конструкції, представники "Національного корпусу" не дочекавшись комунальників почали власноруч трощити декорації. Одразу на місце події прибув полк особливого призначення. В результаті сталася сутичка між поліцейськими та активістами.

Під час демонтажу поліція кинулася відтягувати й бити хлопців, після чого заштовхала їх в автобус, де побиття продовжувалося.

Відомо, що 8 активістів затримали й після побиття в одного із них виявили вивих плеча. Згодом поліція відпустила затриманих учасників "Національного корпусу".

РЕАКЦІЯ ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА

Речник Офісу президента Зеленського Сергій Никифоров заявив, що цей інцидент є "наслідком маніпуляцій". Він заперечив, що інсталяція мала на меті "провокування ностальгії до Радянського Союзу". За його словами, ці декорації були необхідні для телевізійної трансляції на День Незалежності. У ролику планують відтворити всі епохи, через які пройшла Україна.

Никифоров наголосив на тому, що "люди, які намагаються знести ці конструкції, свідомо акцентують увагу на радянському періоді, ігноруючи усе інше". До того ж він повідомив, що конструкції – тимчасові, біля них не планували жодних масових заходів: "Там мала пройти людина з телекамерою і все… Це просто елемент трансляцій".

Також Никифоров згадав і про мера Києва. Речник ОП натякнув, що Кличко скористався цією ситуацією у своїх політичних цілях.

КОНФЛІКТ МІЖ ЗЕЛЕНСЬКИМ ТА КЛИЧКОМ

Перепалки між командою президента та Кличком трапляються вже не вперше. Протистояння між ними почалося ще у 2019 році. В ОП періодично розглядають можливість усунути чинного мера Києва з посади керівника КМДА і залишити лише з повноваженнями київського міського голови. Після певного затишшя у 2021 році почалося нове протистояння. Експерти та політики наголошують на тому, що ОП розглядає Кличка як потенційного суперника на президентських виборах.

Сам Зеленський неодноразово заявляв про недоліки роботи влади Києва і політичні амбіції Кличка.

Зазначимо, що 16 серпня відбувся новий скандал - правоохоронці почали переслідувати структури, які займаються евакуацією авто в Києві, підозрюють чиновників КМДА. Кличко ж своєю чергою прокоментував цю ситуацію, наголосивши на тому, що таким чином відбувається тиск на владу Києва.

Масові обшуки, що паралізують роботу комунальних підприємств і структурних підрозділів міської влади, і які тривають вже кілька місяців, є системним тиском. Політично мотивованим тиском на владу Києва. І робиться це з однією метою - спаплюжити мою репутацію. Та створити підґрунтя, щоб, всупереч Конституції, призначити головою КМДА зальотного ставленика, а не того, кого обрали кияни, - заявив мер.

МУЗЕЙ МАЙДАНУ ЗВИНУВАЧУЄ КМДА

Щодо Музею Майдану, то там почали "переводити стрілки" на КМДА.  Заявивши, що організатором заходів до річниці незалежності є Мінкульт, а погодження що радянської інсталяції на Алеї Героїв Небесної Сотні мала надати Київська міська державна адміністрація.

Також у Музеї повідомили, що їх попередили про обладунки відповідної інсталяції лише усно.

Планується інсталяція, яка символізуватиме шлях українців до проголошення незалежності від трипільських часів до сьогодення, - розповіли організатори представникам Музею.

До того ж у музеї наголосили про недопустимість внесення будь-яких змін в народний меморіал та про погодження всіх дій з Офісом генпрокурора. Також там відхрещуються від того, що можуть надавати дозволи на проведення таких заходів чи впливати на їх сценарій.

Проте, згодом Музей Майдану переписав заяву про ситуацію навколо радянської інсталяції. Вони прибрали згадку про те, що організаторам заходів до річниці незалежності є Мінкульт. Крім того, у новій заяві з’явився окремий абзац про дії КМДА, де переклали відповідальність на міську владу. 

Згідно з правилами проведення публічних заходів у центрі Києва такі заходи відповідно до затверджених процедур погоджуються у КМДА, а балансоутримувачів території, на якій відбуваються заходи, ставлять до відома. Адміністрації Музею про такі заходи офіційно ніхто не повідомляв, - йдеться у повідомленні.

Також Музей просить громадськість та ЗМІ "керуватися принципом неупередженості, перевіряти інформацію, не маніпулювати вирваними з контексту словами, подавати інформацію без спекуляцій, пересмикування та замовчування фактів".

ПОЯСНЕННЯ ВІД ЗНІМАЛЬНОЇ ГРУПИ

Учасниця знімальної групи Карина Салюк повідомила в Instagram, що відповідні декорації були необхідні для зйомок фільму до Дня Незалежності. Наразі їх облаштують в іншому місці.

Це була зйомка документального історичного фільму про Україну, він називається "Реконструкція". І це були просто наші декорації. Ми всі були на обіді, і якісь небайдужі люди вирішили, що "цьому тут не місце, це треба розхр*начити". І це не сумування за совком, це просто зйомки фільму. Тому поліція і не підтримувала цю "акцію протесту". Тому що поліція охороняла знімальну бригаду, перекрили дорогу спеціально, – зазначила Карина Салюк у Stories.

СЦЕНА НА БРАТСЬКИХ МОГИЛАХ

Сцену, на якій з нагоди Дня Незалежності відбудеться концерт італійського співака Андреа Бочеллі, встановили на братській могилі учасників революції 1917-1921 років.

Заступник голови КМДА і голова фракції "Європейської солідарності" в Київраді Володимир Прокопів відразу ж відреагував на зведення металевих конструкцій. Він наголосив, що святкова сцена стоїть просто на пам'ятному знаку могили. Та підкреслив, що це поховання учасників української революції 1917-1921 років перебуває в реєстрі нерухомих пам’яток. Проте, організатори концерту Андреа Бочеллі Звинуватили КМДА у маніпуляції.

Влада міста Києва в особі одного із заступників пана Кличка знову маніпулює фактами, роблячи некоректні заяви щодо сцени, - йдеться у повідомленні.

Також вони запевняють, що немає жодних підтверджень, що поховання здійснювалися саме на території, де встановили сцену.

ТКАЧЕНКО ПРО РАДЯНСЬКІ ІНСТАЛЯЦІЇ ТА "СЦЕНУ НА МОГИЛАХ"

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що не бачить "трагедії" у розміщенні радянських інсталяцій на Алеї Героїв Небесної Сотні та встановленні сцени на меморіалі Братської могили.

Насправді, декорації мають використовуватися під час параду для телевізійної зйомки. Оскільки у людей виникло питання, де вони розміщені, їх просто перемістили. Я не вбачаю у цьому великої трагедії, як і в ситуації, яка виникла вчора щодо пам’ятника на площі Конституції, тому що КМДА давало дозвіл на будівництво там сцени, - сказав Ткаченко

Він також, як і очільник ОП звинуватив мера Києва Кличка у хайпі.

У мене враження, що це хвиля хайпу, але у цьому випадку є конкретний автор — КМДА і її очільник Віталій Кличко. Він класний боксер, але не класний мер. І замість того, щоб хайпувати на речах, які безпосередньо до нього не мають відношення, краще б займався дорогами і підготовкою до 30-річчя, - додав Ткаченко.

КМДА НАМАГАЄТЬСЯ ЗІРВАТИ СВЯТО – МІНКУЛЬТ

Мінкульт звинувачує київську владу у намаганні зірвати в столиці святкування Дня Незалежності. У Міністерстві культури також наголошують, що рештки пам’ятника учасникам більшовицького жовтневого повстання проти Української Центральної Ради жодним чином не прив’язані до конкретних місць поховання.

До того ж у міністерстві стверджують, що в КМДА про це знають. Запевняючи, що творчій команді видали усі необхідні для встановлення сцени дозволи. Водночас "один із заступників голови КМДА раптом публічно обурився тим, що відбувається зі згоди київської міської влади, представником якої він є", - йдеться у повідомленні Мінкульту.

На кінець, у Міністерстві наголосили, що події останніх днів говорять про те, що київська влада навмисно намагається зірвати в столиці святкування 30-річчя Незалежності України.

Звісно, що не бачивши ролика до Дня Незалежності, робити передчасні висновки зарано, а щодо самого місця обладунків декорацій, то будемо відвертими - організатори геть прогадали. Дійсно, моторошно та сумно дивитися на портрети померлих героїв через віконця муляжних квартир часів СРСР.

Цікаво, що саме знімальна група відтворить у святковому відео та які саме періоди зобразить. Чи згадають "Розстріляне відродження", Голодомор, переслідування та тисячі репресій? Сподіваємося, що в авторів фільму, радянські часи асоціюються не лише з маленькими "хрущовками", старим сервізом та автоматами з газованою водою, а й з реальною дійсністю того періоду. 

Дарина Жданович - pravdatutnews.

Читайте також
Кличка запросили на засідання РНБО: приїхати він не зможе Кличка запросили на засідання РНБО: приїхати він не зможе
Мер Києва зазначив, що його запросили лише за дві з половиною години до початку засідання.
У Києві знесли історичну садибу 19-го століття (відео) У Києві знесли історичну садибу 19-го століття (відео)
На місці садиби начебто хочуть побудувати торговельно-розважальний центр.
Loading...
Load next