Українські спецпризначенці врятували у захопленому "Талібаном" Кабулі понад 700 людей (відео)

Українські спецпризначенці врятували у захопленому "Талібаном" Кабулі понад 700 людей (відео)
На таких підхід до порятунку людей не наважувалась жодна з інших евакуаційних місій, адже це ризиковане завдання так, як афганські території в той час вже знаходились під контролем радикального терористичного руху "Талібан".

Українські військові спецпризначенці за два тижні у захопленій столиці Афганістану - Кабулі, врятували життя понад 700 людей. Так, бійці української розвідки робили те, на що не наважувались місії інших країн. Зокрема, Головне управління розвідки Міноборони опублікувало відео операції українських героїв з евакуації людей з захопленої талібами столиці Кабулу, яку провели спецпризначенці ГУР.

Однак, саме таких підхід до евакуації мирних жителів дозволив знайти та забрати максимально можливу кількість узгоджених на евакуацію людей. Так, аби безпечно забрати людей з евакуаційного списку спецпризначенці ГУР піддавали себе величезному ризику – пішки виходили за межі захищеного периметра аеропорту.

Незважаючи на те, що Україна не мала свого миротворчого контингенту в Афганістані нам вдалося досягнути приголомшеного результату — Україна посіла 8 місце за кількістю евакуйованих осіб серед Європейських країн — евакуйовано понад 700 осіб, - йдеться у повідомленні.

Окрім цього, українські пілоти працювали в умовах постійної загрози обстрілу під час зльоту: "Евакуйовані люди були приголомшені тим, що українські спецпризначенці пішли на особистий ризик, щоб врятувати цивільне населення!".

Також у розвідці Міноборони додали, що не розуміють, як саме і кого евакуювали військові Росії. Адже ні в аеропорту, ні довкола їх абсолютно не було видно. Тим часом Україна довела, що не кидає ні своїх громадян, ні іноземців, які потрапили у біду.

Нагадаємо, що раніше український спецназ врятував у Кабулі афганців з Канади. Військові вийшли з аеропорту Кабула до самого міста, щоб супроводжувати мікроавтобуси з людьми. Так, Україна евакуювала 19 афганських перекладачів, які співпрацювали з The Globe and Mail. Канада погодилася прийняти до себе цих людей, але за умови, що вони зможуть самостійно виїхати з Афганістану до третіх країн.

Зокрема, своїх громадян з захопленого Афганістану почали евакуйовувати багато іноземних держав, серед яких були США, Велика Британія, Туреччина, Іспанія, Данія, а також й Україна, яка за даними МЗС після загострення ситуації в Афганістані в середині серпня вивезла шістьма евакуаційними літаками, 650 осіб. Це громадяни України, українці афганського походження та їхні сім’ї, іноземці, афганці, які вже встигли попросити в України статус біженця та іноземні журналісти, яким загрожує найбільша небезпека. Зокрема, серед репортерів є працівники таких міжнародних видань, як Globe and Mail, WSJ, USA Today, Stars and Stripes.

Читайте також
Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео) Зміна влади та хаос в країні: угрупування "Талібан" взяло під контроль Афганістан (відео)
Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що через захоплення столиці Афганістану силами "Талібану" український літак евакуював з Кабула близько 80 осіб. Однак, як виявилось на борту літака було лише 8 українців, всі решта пасажирів були іноземцями.
Евакуації з Афганістану очікують 230 громадян України і членів їх сімей (відео) Евакуації з Афганістану очікують 230 громадян України і членів їх сімей (відео)
Всього Україна вже евакуювала з країни 250 своїх громадян, ще 20 осіб вивезли літаки інших держав.
Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео) Серед пасажирів були українці: "Талібан" дозволив іноземцям вилетіти з Афганістану (відео)
Це перший рейс, який забрав іноземців з афганської столиці Кабула після завершення евакуації під керівництвом США, що завершилася 30 серпня. Зокрема, понад тиждень тому США завершили виведення військових із Афганістану після швидкого захоплення країни талібами.
Loading...
Load next