Геловін вже завтра! Все, що потрібно знати про це свято

Геловін вже завтра! Все, що потрібно знати про це свято
Геловін, переддень Дня Всіх Святих - це свято, до якого українці ставляться по різному, проте ігнорувати його неможливо. Вже завтра, в ніч з 31 жовтня на 1 листопада, прихильники Геловіну одягнуться в страшні наряди, запалять вогники, а все заради того, щоб відлякати зло від своїх домівок.

Історія Геловіну 

Мало хто знає, але це свято в деяких країнах називають Днем реформації, Кельтським Новим роком або Днем мертвих. Геоловін виник понад 2000 років тому серед древніх кельтів на сучасній території Великої Британії. Їхній календар ділився на дві пори року: зиму та літо, або як їх називали самі кельти - темну та світлу. Зміну пори вони святкували шумними гуляннями, проводжали Самайн (кельтська назва жовтня) та зустрічали прихід темної пори. 

Фото: Геловін

У IХ столітті нашої ери, Західна церква почала відзначати День Усіх Святих 1 листопада, що збіглося з древнім святом Самайну і отримало в англійській мові назву «All Hallow’s Eve», яка пізніше скоротилася до Halloween. А вже наприкінці ХIХ століття до США, де це свято дуже популярне, Хелловін привезли емігранти з Британії. Перші масові гуляння у великих містах почали проходити в 1920-х роках.

Символи Геловіну

В більшості людей свято Геловін асоціюється зі світильником Джека (гарбузом зі злим оскалом, що світиться всередині), але в давнину все було інакше. Перші атрибути, які використовували для того, щоб допомогти душам мертвим знайти спокій, були створені з ріпи. А вже потім в Америці ріпу замінили на гарбуз, адже він дешевший і саме в цю пору закінчується збори його врожаю. 

Фото: відьми

Відьомські атрибути - все, що асоціюється з фольклором, казками та міфологією різних країн світу може стати у пригоді. Це можуть бути чорні капелюхи відьом, ступи і мітли, чани з киплячим зіллям, павуки з павутиною, чорні кішки, кажани, ворони. Сьогодні в будь-якому магазині можна придбати ці прикраси або зробити їх власноруч. 

Свічки - сміливо можна віднести до символіки Геловіну, адже вони асоціюються з чимось магічним та містичним. У продажі можна знайти тематичні свічки до дня всіх мертвих.

Потойбічні сутності - персонажі фільмів жаху, наприклад: привиди, духи, зомбі, химери, відьми, демони, чорти. Ідеальним костюмом стане скелет або смерть з косою. 

Що не можна робити на Геловін

Якщо в цей день до вашої оселі завітає чужа тварина, то слід вигнати її якомога швидше. А якщо ви вже тримаєте вдома чорну кішко, то не можна залишати її без нагляду, адже вона може принести нещастя. 

Фото: чорна кішка

Не можна вбивати павуків, бо вони попереджають про небезпеку. В деяких культурах, вважається, що павуки - це душі померлих родичів, які прагнуть захистити ваш дім від небезпеки.

Не можна сушити білизну на вулиці, адже в неї може вселитися злий дух. 

Потрібно закрити всі двері та вікна і не впускати нікого в гості, бо в цей день, нечисть може проникнути у вашу оселю. 

Не можна відмовляти у допомозі тому, хто просить.

Не можна обертатися, якщо за спиною чути кроки. 

Прикмети Геловіну 

Щоб заплутати та відлякати від себе злий дух потрібно виходити з хати задом наперед, а також носити одяг навиворіт. 

Якщо ви побачили сову на даху будинку, то знайте, що це погана прикмета - вона може сигналізувати про те, що тут з'явиться небіжчик. 

Щоб захиститися від привидів, запаліть свічку у кожній кімнаті, а якщо та погасне, то це дуже поганий знак. 

Цікаві факти про свято

Геловін посідає перші позиції найкомерційніших фестивалів світу. Лише в Америці громадяни витрачають на його святкування понад 2,5 мільярдів доларів. 

У США найдорожчий грошовий приз у сумі 25 тис. доларів отримує той, хто виріже найоригінальніший Джек-ліхтар з гарбуза.

Фермер з Канади виростив найбільший гарбуз вагою 655 кілограмів, до свята Геловіну.

Нещодавно свято було включене в список найрозповсюдженіших фобій серед дітей.

У Китаї, Halloween відомий як Teng Chieh — день поминання предків. В цей день перед фотографіями померлих родичів ставиться їжа і вода, а також ліхтар, що висвітлює шлях душам предків, які подорожують в ніч Гелоїна.

Ярина Самарик - pravdatutnews.com

Читайте також
Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування Скільки українців планують йти до церкви на Великдень: опитування
Святкувати Великдень планують 92% українців, однак не святкуватимуть це християнське свято лише 6% жителів України.
День Незалежності України: Зеленський оголосив програму заходів святкування День Незалежності України: Зеленський оголосив програму заходів святкування
Слоган цьогорічного Дня Незалежності є - "Ти у мене єдина", який символізує бачення незалежності України як мрії, якої прагнули досягти багато поколінь українців.
День Матері в Україні: жінки, яким завдячують життям (відео) День Матері в Україні: жінки, яким завдячують життям (відео)
У стосунках між найріднішими людьми є любов, турбота та увага. Так заведено і на День матері, який цьогоріч припадає на 9 травня.
Loading...
Load next