В Чехії вивчатимуть українську мову, як другу іноземну

В Чехії вивчатимуть українську мову, як другу іноземну

Після початку війни майже півмільйона українців виїхали до Чехії. З нового навчального року діти-біженці отримали можливість продовжити вивчення рідної мови в місцевих школах. З 1 вересня 2023 року в деяких чеських школах з'явилися зміни в розкладі. Українську мову тепер вивчатимуть як другу іноземну, якщо в школі набереться достатня кількість охочих учнів, а школа має у своєму розпорядженні викладачів із відповідною кваліфікацією. 

Про нововведення в чеській шкільній освіті повідомило видання ProUkrainu.

Зазвичай чеські діти в школі крім англійської мови вивчають німецьку, іспанську, французьку або російську. Кожен навчальний заклад самостійно ухвалюватиме рішення про те, яку мову додавати до навчальної програми. Тепер українські діти, які навчаються в чеських школах зможуть продовжити вивчення рідної мови.

Після початку повномасштабного вторгнення майже півмільйона українців виїхали до Чехії та отримали там статус біженця. За чеськими законами, діти-біженці віком від 5 до 15 років, які перебувають у країні понад три місяці, зобов'язані відвідувати школу. Але через наплив біженців, багато батьків зіткнулися з нестачею місць у навчальних закладах, особливо у великих містах. Тому багато українських школярів продовжують навчатися онлайн у своїх школах в Україні.

Нагадаємо, У Венеції знайшли римську дорогу 5 століття н.е.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Києві дівчину не взяли на роботу, бо вона розмовляє українською мовою (відео) У Києві дівчину не взяли на роботу, бо вона розмовляє українською мовою (відео)
Співробітниця компанії, в якій хотіла працювати дівчина, сказала, що україномовній колезі буде некомфортно в колективі, тому що там всі спілкуються російською.
Апеляційний суд скасував рішення про визнання нового правопису недійсним в Україні Апеляційний суд скасував рішення про визнання нового правопису недійсним в Україні
Київський апеляційний суд 11 травня задовольнив скаргу Кабінету міністрів щодо рішення Окружного адмінсуду Києва, який в січні цього року припинив дію нового українського правопису.
Більшість українців за обов’язкову українську в сфері обслуговування: дослідження Більшість українців за обов’язкову українську в сфері обслуговування: дослідження
Опитування показало, що більшість українців в усіх регіонах підтримує тези про те, що усі громадяни України повинні володіти державною мовою, українська мова має бути мовою спілкування держслужбовців та керівників держави, а також в усіх державних навчальних закладах більшість предметів мають викладатися державною мовою.
Loading...
Load next