В Україні від гепатиту В вакцинований 61% дітей

В Україні від гепатиту В вакцинований 61% дітей

Із початку 2024 року охоплення щепленнями дітей від гепатиту В складає 61%.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

За три місяці 2024 року охоплення щепленнями серед дітей складають 61%, найнижчі показники серед дітей до року — у Херсонській (7,7%), Чернівецькій (27,8%) Тернопільській (28,2%), Закарпатській (34%), Львівській (44,5%), Одеській (47%) областях. Медики наголошують на важливості вакцинації проти гепатиту В, особливо у першу добу життя дитини. Наразі в країні доступно 510 818 доз вакцин — ними забезпечена кожна область.

Гепатит В — це небезпечна для життя інфекція, що вражає печінку і яку викликає вірус гепатиту В. Хронічний гепатит В — невиліковний, але йому можна запобігти завдяки вакцинації.

Найбільше гепатит загрожує дітям до року. Саме у цьому віці 90% вірогідності, що гепатит В стане хронічною хворобою. Ризик знижується, коли дитина стає старшою. Приблизно у 30-50% дітей, інфікованих у віці від 1 до 6 років, розвивається хронічний гепатит В. У 20-30% людей, інфікованих гепатитом В у дитинстві, надалі розвивається цироз та рак печінки, - зазначають у міністерстві.

Щеплення ефективно перешкоджає інфікуванню та появі хронічних наслідків у 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а у деяких випадках — протягом усього життя.

За Національним календарем профілактичних щеплень дитина має отримати три дози вакцини: перше щеплення — протягом 24 годин після народження (ВООЗ рекомендує якнайшвидше вакцинувати новонароджених дітей проти гепатиту В); друге щеплення — у два місяці; третє щеплення — у шість місяців. Якщо дитина не була вакцинована вчасно, вакцинація проводиться за схемою «0-1-6», тобто друга вакцина вводиться через місяць після першої, третя — на шостий місяць.

У минулому році, за даними МОЗ, щеплення проти гепатиту В отримали 66% дітей, найнижчі показники — в Івано-Франківській (46,6%), Закарпатській (47,8%), Хмельницькій (50,8%), Львівській (56,1%), Вінницькій (57,4%) й Одеській (58,2%) областях.

Нагадаємо, МОЗ затвердило перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео) Дитина проковтнула сторонній предмет: як допомогти малечі до приїзду медиків (відео)
Якщо дитина випила хімічну речовину, потрібно розмішати два білка з молоком або водою і дати їй випити - це зменшить опік слизової.
Гіперактивність чи складний характер: здоров’я маленьких пацієнтів (відео) Гіперактивність чи складний характер: здоров’я маленьких пацієнтів (відео)
Близько 5% дітей страждають на розлад з дефіцитом уваги та гіперактивністю. Основними симптомами РДУГ є імпульсивність, надмірна активність, неуважність.
В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання
В Україні збираються запровадити неонатальний скринінг на виявлення генетичних захворювань у новонародженої малечі.
Load next