"Не помилково, а з помилками": плутанина в санкційному списку "злодіїв в законі" стосувалася транслітерації, - Данілов

"Не помилково, а з помилками": плутанина в санкційному списку "злодіїв в законі" стосувалася транслітерації, - Данілов
Кажучи про свою заяву щодо помилок стосовно 108 осіб, які раніше потрапили до санкційного списку РНБО, Данілов сказав, що 108 осіб внесли до списку не помилково, а з помилками у даних.

У п’ятницю, 15 жовтня, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що у санкційних списках "злодіїв у законі" припустилися помилки щодо 108 людей. Однак, як виявилось згодом, сам Данілов уточнив, що 108 осіб опинилися у санкційному списку криміналітету та "злодіїв в законі" не випадково, а з помилковими даними. Виявлені помилки стосувались транслітерації прізвищ, повідомив секретар РНБО  у коментарі Hromadske.

Помилки в прізвищах були, вони вже всі виправлені, - заявив Данілов.

Він також наголосив, що правоохоронці, які допустили помилки транслітерації, були покарані. Також він додав, що серед більш як 650 осіб все-таки був один громадянин, який опинився у цьому списку випадково, і санкції проти нього вже зняли. За даними джерел видання в МВС, йдеться про Мехака Алексаняна, якого внесли до переліку нібито через особисту неприязнь. У Департаменті стратегічних розслідувань Нацполіції, який складав санкційні списки, цю інформацію поки не прокоментували.

Зокрема, у Міністерстві внутрішніх справ часів Арсена Авакова нікого помилково не "зараховувало" до криміналітету, а нинішні зміни в санкційному списку є "косметичними". Про це заявив ексзаступник директора Департаменту комунікації МВС Ярослав Тракало у коментарі "Українській правді". Так, Тракало зазначив, що озвучена напередодні інформація щодо так званого "переліку 108" не відповідає дійсності. За його даними, на засіданні 15 жовтня РНБО лише провела уточнення щодо правильності транслітерації (написання прізвища та імені латинськими літерами) прізвищ та дат народження поданих громадян:

  • наприклад, №1 Єсін Єгор в англійській транслітерації по списку Yesin Yegor. Натомість у новому варіанті виправлений – Esin Egor (змінилися перша буква імені і прізвища в англійській транслітерації);
  • або №3 Лисенко Сергій – Lysenko Serhi змінили на Lysenko Serhii (тобто додали в прізвищі останню ще одну англійську літеру i).

У зв’язку з цим варто зазначити, що усі проєкти рішень на засідання РНБО – готуються апаратом РНБО. Після цього подані матеріали затверджує секретар Ради Нацбезпеки. Він же перед внесенням на розгляд – погоджує їх із президентом. І тільки після проходження усіх цих "формальностей", а насправді – складних і відповідальних етапів державної роботи кожного члена Ради нацбезпеки і оборони, куди, до слова, входять не якісь статисти, а генеральний прокурор, голова Служби безпеки України, голова Служби Зовнішньої розвідки, міністр оборони тощо, – проєкт рішення виноситься на розгляд членів РНБО.

До речі, після затвердження на засіданні – рішення РНБО в дію своїм указом вводить саме президент, - наголосив Тракало.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський пропонує законодавчо посилити покарання за контрабанду, зокрема, передбачити ув’язнення до 20 років. Відомо, що глава держави вже дав доручення розв'язати це питання на законодавчому рівні. 

Читайте також
В Україні проти 100 громадян з "чорного списку" США запровадили санкції РНБО В Україні проти 100 громадян з "чорного списку" США запровадили санкції РНБО
Усі громадяни України проти яких було введено обмежувальні заходи перебувають під санкціями, які ввело Міністерство фінансів США.
Введені санкції відносно Медведчука в Україні діють в повному обсязі, - Данілов Введені санкції відносно Медведчука в Україні діють в повному обсязі, - Данілов
Секретар РНБО Олексій Данілов спростував інформацію щодо купівлі мережі АЗС Glusco комерційною структурою, яка належить проросійському нардепу від "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку.
Санкції проти Білорусі: син Лукашенка та його соратники потрапили у санкційний список України Санкції проти Білорусі: син Лукашенка та його соратники потрапили у санкційний список України
У санкційний список України потрапив старший син Лукашенка - Віктор, проте самопроголошеного президента та його молодшого сина Миколи у переліку немає.
Loading...
Load next