Вбивство Георгія Гонгадзе: посольство США закликало українську владу притягнути вбивць до відповідальності (відео)

Вбивство Георгія Гонгадзе: посольство США закликало українську владу притягнути вбивць до відповідальності (відео)
Жорстоке вбивство українського опозиційного журналіста та громадського діяча Георгія Гонгадзе трапилось у 2000 році. Згодом 2 листопада того самого року його обезголовлене тіло знайшли в Таращанському лісі. Поховали тіло вбитого журналіста 22 березня 2016 року в Києві, однак замовники вбивства досі не встановлені.

Сьогодні, 16 вересня, 21-річниця зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Так, цього дня чоловік зник, а лише 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 кілометрів від Києва, було знайдено його тіло, в якому друзі та родичі впізнали тіло журналіста. Обставини смерті Гонгадзе у 2000 році стали приводом для протестів проти тодішнього президента України Леоніда Кучми, якого підозрюють у смерті українського журналіста.

Окремим скандалом у цій справі також стали касети, на яких були записи розмов Кучми, Володимира Литвина та інших високопоставлених чиновників, які говорили про необхідність змусити "замовкнути" Гонгадзе через його інтернет-статті про корупцію на високому рівні. Зокрема, у 2011 році прокуратура відкрила справу проти Кучми, однак того ж року суд закрив її.

Однак, замовники вбивства Гонгадзе й досі не знайдені, а також нікому не були пред'явлені звинувачення у відданні наказу вбити журналіста.

Внаслідок цього, в день 21 річниці зникнення Георгія Гонгадзе, посольство США у Києві закликало українську владу притягти до відповідальності вбивць журналіста Георгія Гонгадзе і усіх причетних до його викрадення і вбивства у 2000 році. Відповідна заява була опублікована на сторінці посольства у соцмережі Twitter.

З нагоди 21-ї річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе ми знову наголошуємо: влада має притягнути до відповідальності його вбивць та всіх причетних до його викрадення та вбивства, - йдеться у повідомленні американських дипломатів.

Окрім цього, раніше посольство США в Україні закликало генерального прокурора Ірину Венедіктову забезпечити повне розслідування вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе. Також, у квітні цього року у Раді Європи закликали Україну розслідувати убивства Гонгадзе, Комарова, Шеремета.

ЯК ВБИЛИ ГЕОРГІЯ ГОНГАДЗЕ?

  • 16 вересня 2000 року Георгій Гонгадзе зник після того, як залишив квартиру Олени Притули, головної редакторки видання "Українська правда", де Гонгадзе був засновником. Журналіста вбили співробітники міліції Олексії Пукач, Микола Протасов, Валерій Костенко та Олександр Попович.
  • 2 листопада 2000 року його обезголовлене тіло знайшли у неглибокій ямі в Таращанському лісі, що близько 770 км він Києва.
  • 28 листопада 2000 року розпочався "касетний скандал" в якому фігурували таємні записи розмов тодішнього президента України Леоніда Кучми й високопоставлених урядових чиновників (голова АП Володимир Литвин, міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко та голова СБУ Леонід Деркач), які говорили про те, що Гонгадзе треба "прибрати".
  • 27 лютого 2001 року Генеральна прокуратура України визнала факт смерті журналіста та порушила справу за статтею "Умисне вбивство".
  • 3 вересня 2002 року генпрокуратура України визнала, що знайдене тіло належить журналісту Георгія Гонгадзе.
  •  22 жовтня 2003 року підозрюваного у вбивстві генерала міліції Олексія Пукача було заарештовано, однак згодом його відпустили.
  • 4 березня 2005 року головного свідка у справі про вбивство Георгія Гонгадзе знайшли вбитим на його дачі в Конча-Заспі. Йому двічі вистрелили в голову з вогнепальної зброї.
  • 15 березня 2008 року суд засудив обвинувачених у вбивстві Георгія Гонгадзе: Миколу Протасова до 13 років позбавлення волі, Валерія Костенка й Олександра Поповича – до 12 років позбавлення волі.
  • 22 липня 2009 року підозрюваний у вбивстві Пукач, який у жовтні 2000 року викопав тіло Гонгадзе, відрубав його голову за допомогою сокири та відвіз до Таращанського лісу, щоб переховати тіло, визнав свою причетність у резонансному вбивстві.
  • 22 березня 2011 року проти Кучми відкрили кримінальну справу у причетності до вбивства, однак майже одразу її закрили.
  • 29 січня 2013 року Олексія Пукача засудили до довічного позбавлення волі.
  • 2 липня 2021 року Верховний суд України виніс вирок Олексію Пукачу, якого засуджено першою та апеляційною інстанціями за резонансне вбивство журналіста Гонгадзе. Довічний вирок Пукачу залишили в силі й оскарженню він не підлягає.
Читайте також
Вбивство журналіста Гонгадзе: суд утвердив довічний вирок засудженому Пукачу Вбивство журналіста Гонгадзе: суд утвердив довічний вирок засудженому Пукачу
Журналіст зник у Києві 16 вересня 2000 року. Однак, лише 2 листопада цього року в лісі біля Таращі на Київщині було знайдено безголовий труп опозиційного журналіста та громадського діяча Георгія Гонгадзе.
Адвокат загиблого мера Кривого Рогу розповів нові деталі його смерті Адвокат загиблого мера Кривого Рогу розповів нові деталі його смерті
Стали відомі нові подробиці щодо справи трагічної смерті глави Кривого Рогу Костянтина Павлова.
"Даних про кастет немає": слідство перевіряє інформацію щодо вбивства В'ячеслава Чорновола (відео) "Даних про кастет немає": слідство перевіряє інформацію щодо вбивства В'ячеслава Чорновола (відео)
Раніше ексзаступник генпрокурора Микола Голомша, розповів, що В'ячеслава Чорновола було вбито чотирма ударами кастета у потиличну ділянку голови і таким самим кастетом було добито водія. Цим самим він спростував версію щодо загибелі дисидента під час ДТП.
Loading...
Load next