Небезпечне отруєння: на Львівщині почастішали випадки ботулізму (відео)

Небезпечне отруєння: на Львівщині почастішали випадки ботулізму (відео)
Упродовж лише чотирьох днів недугу підтвердили у трьох мешканців області.

В’ялена та солена риба, м’ясні чи грибні консерви і консервовані овочі – любителів поласувати такими делікатесами чимало. Тільки-от мало тих, хто пам'ятає, що саме в цих продуктах може міститися ботулотоксин. Так, після частування лише за чотирьох дні з підозрою на ботулізм госпіталізували трьох пацієнтів. Спершу, чоловіка, який вживав домашню консерву, далі жінку, яку пригостили сирокопченою ковбасою.

Як в неї, так і в першого мужчини діагноз підтверджено лабораторно за допомогою біологічної проби. Виявлено токсин ботулізму. І наприкінці тижня ми мали третій випадок, коли поступив чоловік, який теж споживав м'ясну консерву домашнього виробництва. Від нього матеріал ще в роботі, ми лабораторного підтвердження на сьогодні ще не маємо, - повідомила в.о. директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, Наталія Іванченко.

Клінічні прояви після отруєння можуть не розвиватися кілька днів. Та далі, запевняють медики, симптоми ботулізму складно переплутати з іншою недугою.

Це двоїння в очах, сухість в роті, порушення акомодації, тобто здалека бачить, зблизька – ні. Це такий типовий комплекс симптомів. А вже потім – розлади ковтання, розлади мовлення і основне, що процес торкається мускулатури дихальної, - розповів лікар-анестезіолог, Володимир Красільніков. 

Домашні консерви, які, за словами фахівців, найнебезпечніші, на ринку або ж у супермаркетах продавати заборонено. У магазинах є лише продукція, яка має торгову марку та документи, що гарантують якість. Втім, немалу роль відіграє і правильне зберігання навіть сертифікованих продуктів.

Це в першу чергу, зовнішній вигляд, маркування, щоб не було жодних ознак бомбажності, здуття тари. Будь-яке здуття тари – це підозра на ботулізм, - зазначив лікар лабораторії, Іван Куциняк.

Збудник ботулізму характерний тим, що він розміщується мозаїкою, тут є, там немає. Тому буває, що з'їла компанія метр ковбаски, а не пощастило комусь одному, - додала Наталія Іванченко. 

Та як бути тим, хто любить сам готувати домашню консервацію?

Домашня консерва – будь-яка, якщо вона не пройшла автоклавування, то краще всього, або обов’язково, перед вживанням прокип'ятити, просмажити 10-15 хвилин. Ботулотоксин – термолабільний. Він не витримує нагрівання і знищується. Ви вже не отруїтесь, - наголосив лікар-анастезіолог. 

Та якщо ви все ж з'їли те, що містило отруйний токсин - при перших симптомах одразу зверніться до медиків.

Людині промивають шлунок, роблять клізму, а основне – вводять антитоксин, як колись говорили проти ботулінічна сироватка, - заявила в.о. директора Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України, Наталія Іванченко.

Саме ця сироватка допомагає зупинити дію отрути в організмі. У 20% випадків ботулізм призводить до летальних наслідків. Тож, врятувати тих, хто займався самолікуванням – в рази важче. 

 

Читайте також
На Львівщині через масові отруєння заборонили майонезні страви та заварні тістечка На Львівщині через масові отруєння заборонили майонезні страви та заварні тістечка
У Львівській області для того, щоб уникнути масових отруєнь в закладах харчування ввели певні обмеження.
Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео) Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео)
Одноразові маски та рукавички – за минулий рік на Львівщині нарахували 155 тонн "ковідного" сміття.
Loading...
Load next