Хибні виклики на «101»: до чого можуть призвести недолугі жарти? (відео)

Хибні виклики на «101»: до чого можуть призвести недолугі жарти? (відео)
На лінію екстреного виклику «101» майже щодня надходять безліч повідомлень із благанням про допомогу від громадян, які потрапили у надзвичайні ситуації. Щоправда, серед них доволі часто трапляються хибні виклики.

Щоденно  оперативно-диспетчерський пункт на вулиці Підвальній обробляє більше ніж 2000 викликів, які надходять на лінії «101» та «112». Щоправда, серед повідомлень із благанням про допомогу часто зустрічаються неправдиві, розповідає 23-річний Олег Мандзиняк. Хлопець працює начальником караулу 1-ї пожежно-рятувальної частини Львова. Каже: підрозділ чи не щодня змушений виїжджати на фейкові виклики.  

Може таки бути що за зміну 2-3 хибних виклики бути, може що ми виїдемо, я не вважаю що це аж такий великий виклик, якийсь смітничок маленький горить, там листочок запалили, нас на таке теж викликають, — розповідає Олег Мандзиняк.

З одного боку, діляться рятувальники, вони раді, що немає ніякої загрози життю людей. Але, водночас, переживають і сильний стрес. Особливо, якщо все стається вночі. 

В цей час коли ти міг відпочивати і буде по 10 викликів за ніч то так, воно може деколи і дражнити. Бо бувало по 6, 7, 8 викликів за ніч хибних було на смітники і не було нічого.  В цей час може потрібна бути допомога іншим людям і ми не встигнемо просто добратися до місця пожежі, — Олександр Дубик, командир відділення 1-ї ДПРЧ ГУ ДСНС Львівщини. 

Від початку року у Львівській області на лінії «101» і «112» надійшло близько 5% хибних викликів. Це, в основному, фейкові замінування, помилкові спрацювання охоронних систем чи виявлення підозрілих предметів. А ще доволі часто до екстрених служб дзвонять жартівники. 

Диспетчерський склад за такий час вже навчилися їх відслідковувати і моніторити, хоча це не зобов’язує хибні виклики не брати до уваги, так наші автомобілі виїжджають. Звичайно якщо є хулігани, ми намагаємось провести на місці або телефоном роз’яснювальну роботу.  Бувають такі ще випадки, що діти самі признають свою вину, просять вибачення, — пояснює Роман Ващишин, начальник чергової зміни оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС Львівщини. 

Виїзд на хибний виклик обходиться в кругленьку суму, розповідають у головному управлінні ДСНС Львівщини. Зокрема чимало коштів йде на оплату бензину.   

Це несе матеріальні втрати, оскільки виїжджає підрозділ, виїжджає 2 підрозділи якщо це заява про пожежу.  Якщо взяти по всій Україні, якщо розділити є такий обрахунок що це близько 25 тисяч гривень коштує один виклик одного пожежно-рятувального автомобіля, — зазначає Віталій Туровцев, речник ГУ ДСНС Львівщини 

Навесні цього року в Україні суттєво зросли штрафи за неправдиві виклики екстрених служб. Жартівникам доведеться заплатити від 850 до 3400 гривень. А в окремих випадках хуліганам загрожує навіть кримінальна відповідальність. Відтак, рятувальники просять не дзвонити до них без потреби, адже у ці хвилини людина, яка опинилася в реальній небезпеці, втрачає дорогоцінні хвилини. 

Віра Коновал - pravdatutnews.com 

Читайте також
Внаслідок пожежі у Львові загинуло двоє людей (фото) Внаслідок пожежі у Львові загинуло двоє людей (фото)
Чоловіка та жінку знайшли непритомними у власній квартирі. Їм проводили необхідні реанімаційні заходи, проте врятувати їх не вдалось.
На Львівщині рятувальники ліквідували 19 пожеж сухої трави
За минулу добу горіння сухої трави зафіксували у Дрогобицькому, Золочівському, Червоноградському Яворівському та Львівському районах.
Хмари чорного диму: у Львові трапилась масштабна пожежа Хмари чорного диму: у Львові трапилась масштабна пожежа
Жителі Львова помітили величезні хмари чорного диму на Сихові у районі заводу "Іскра". Пожежникам вдалось ліквідувати займання.
Loading...
Load next