Проєкт «Дрони Закарпаття» за донати навчатиме керувати безпілотниками

Проєкт «Дрони Закарпаття» за донати навчатиме керувати безпілотниками

Міністерство охорони здоровʼя затвердило уніфікований клінічний протокол медичної допомоги пацієнтам із гострою реакцією на стрес та посттравматичним стресовим розладом.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Для того, щоб пацієнти із психічною травматизацією мали рівний доступ до ефективної меддопомоги, мультидисциплінарна команда фахівців розробила єдині принципи щодо профілактики, діагностики, лікування та спостереження пацієнтів, а також обґрунтування кадрового забезпечення та ресурсного оснащення медзакладів. Ці напрацювання увійшли в Уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Гостра реакція на стрес. Посттравматичний стресовий розлад. Порушення адаптації», затверджений наказом МОЗ України від 19.07.2024 р. № 1265, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що протокол розроблено з урахуванням сучасних вимог доказової медицини та сучасних міжнародних рекомендацій щодо медичної допомоги пацієнтам з ГСР та ПТСР.

За даними ВООЗ, психічна травматизація поширена в усьому світі. В Україні, за різними оцінками, поширеність ПТСР коливається від 12% до понад 20% — залежно від методології та часу проведення дослідження, але офіційних даних щодо загальної поширеності ПТСР поки що немає.

Гостра реакція на стрес (ГРС) — тимчасовий розлад, що розвивається у людини без будь-яких інших проявів психічних розладів у відповідь на незвичайний фізичний або психічний стрес і зазвичай зникає через кілька годин, днів або тижнів.

Посттравматичний стресовий розлад визначається як відстрочена або затяжна реакція на стресогенну подію чи ситуацію винятково загрозливого або катастрофічного характеру, які можуть зумовити дистрес.

Базовими симптомами ГРС та ПТСР є повторне переживання травматичної події в теперішньому часі; свідоме уникнення нагадувань, які можуть призвести до повторного переживання травматичної події (подій); стійке відчуття підвищеної поточної загрози, про що свідчить підвищена пильність або посилена реакція на такі подразники, як несподівані звуки.

Основна відмінність між ГРС і ПТСР — це тривалість часового проміжку, що минув з моменту травматичної події.

У свою чергу, один з інструкторів навчальних груп проєкту Любомир Ільтьо розповів, що курс складається з трьох етапів: теоретична частина, яка включає вивчення будови дронів, а також керування ними на симуляторі, далі йде навчання керування маленькими безпілотниками та опанування різних типів FPV-дронів, ну і зрештою практичні заняття з імітацією реальних завдань не лише в закритому просторі, а й на відкритому.

Нагадаємо, Німецькі роботодавці проти податкових пільг для іноземних кваліфікованих працівників

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next