Сейм Польщі схвалив скасування реформи Конституційного суду за часів "ПіС"

Сейм Польщі схвалив скасування реформи Конституційного суду за часів "ПіС"

Польський Сейм більшістю голосів ухвалив два закони, спрямовані на реформування Конституційного трибуналу для усунення змін, внесених попередньою владою "Права і справедливості".

Про це повідомляє RMF FM.

Пакет законів про Конституційний трибунал (суд) Польщі та внесення змін до Конституції покликаний скасувати дію трьох законів, які наразі стосуються функціонування Трибуналу і були запроваджені за часів "ПіС".

Один із законів окремо встановлює, що рішення найвищого суду Польщі, винесені в останні роки за участю "осіб, які не мають права виносити рішення", є "нікчемними і не мають жодної юридичної сили".

Він також встановлює підстави для перезавантаження складу Конституційного суду: його нинішні члени зможуть подати у відставку. Обов'язки голови Конституційного трибуналу Польщі покладуть на суддю, який має найбільший стаж роботи на посаді.

Також закон розширить повноваження Загальних зборів суддів Конституційного трибуналу та унормує процедуру обрання голови суду. Обидва закони після голосування в Сеймі Польщі тепер будуть передані до Сенату, далі їх має підписати президент Анджей Дуда – який раніше критично висловлювався про наміри влади скасувати реформу Конституційного трибуналу.

Польський прем’єр Дональд Туск після голосування закликав Дуду підписати закони, аби "хоча б трохи виправити те, що він та "Право і справедливість" псували роками".

Нагадаємо, Віцепрем’єр Польщі: Україна не увійде до ЄС без вирішення проблеми Волинської трагедії

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Через погіршення здоров'я: Саакашвілі сьогодні не братиме участі у судовому процесі Через погіршення здоров'я: Саакашвілі сьогодні не братиме участі у судовому процесі
Напередодні Саакашвілі також не взяв участі у судовому процесі у справі про незаконний перетин грузинського кордону.
Росія готує план внутрішньої дестабілізації України, - Нуланд Росія готує план внутрішньої дестабілізації України, - Нуланд
Заступниця Блінкена заявила, що Росія створила кризу з нічого.
Loading...
Load next