Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео)

Перехідний вік у підлітків: перші ознаки та як полегшити дитині складний період (відео)
Перехідний період у підлітків може розпочинатися в 11 років і тривати до 20 років. У хлопців перехідний період в середньому розпочинається на рік пізніше, ніж у дівчат.

Про те, що у дитини розпочинається так званий перехідний період,  батькам дізнатися не складно. Адже якщо хлопчик чи дівчинка слухалися, вчилися, були спокійними, а згодом з’явилась надмірна дратівливість, агресія чи вразливість, то швидше за все в процес розвитку дитини включилися гормони.

Тіло підлітка змінюється і дуже багато підлітків це не влаштовує. Вони починають бунтувати. Також емоційно-вольова сфера підлітка є незрілою, самоконтроль є недостатнім і це призводить до емоційних різних порушень. Імпульсивності, вразливості, плаксивості підлітка, - повідомила керівниця центру психічного здоров’я Львівської міської дитячої лікарні Наталія Железцова.

У кожного підлітка цей період проходить індивідуально і триває по-різному. 

Підлітковий вік він може коливатися. Межі його є дуже відносними, тому що інколи він може розпочинатися в 11-12 років і швидко закінчуватися інколи може і тривати до 20 років. Як у кого. Все це залежить від дитини, - додала Наталія Железцова.

При цьому у хлопців перехідний період в середньому розпочинається на рік пізніше, ніж у дівчат.

Також в тому часі відбувається сепарація підлітка, сепарація від батьків, сепарація від батьків і це є нормально. В тому часі починає працювати "Я". Власне "Я" і вони починають розбиратися з тим "Я": що з таке "Я"? Що це "Я" може? І наскільки це "Я" є "Я", - наголосила керівниця центру психічного здоров’я Львівської міської дитячої лікарні Наталія Железцова.

 Те, як буде проходити цей період залежить не тільки від самого підлітка, але і від розуміння батьків та вчителів.

Потрібно зберігати спокій, тому що підлітки часто можуть вчиняти такі вчинки, які батькам є дуже неприємними, але батьки мають зберігати спокій. Тому що коли батьки будуть спокійніші діти також будуть і спокійніше реагувати на ті чи інші ситуації, які будуть відбуватися, - додала медик.

Окрім того, важливий контроль. Його непотрібно втрачати і батьки все ж мають пам’ятати, що вони керують процесом, а не підліток. Водночас нав’язування будь-яких правил з боку дорослих часто сприймається "в штики". Тому свої дії потрібно пояснювати і обов’язково без агресії.

Має бути наслідок його діяння. Батьки мають донести до дитини, що є певні наслідки тих чи інших діянь яких вчиняє підліток. Не завжди його звинувачувати, не завжди сварити, але також і помічати позитивні сторони підлітка, адже батьки мають розуміти, що не зі зла він це робить і не спеціально, а такий є підлітковий період, - зазначила Наталія Железцова.

Найкращим способом поведінки для батьків є позиція, при якій думка дитини сприймається з повагою і враховується при вирішенні проблеми.

Також має бути любов і повага, тому що коли відбуваються певні конфліктні ситуації підлітки емоційні, підлітки імпульсивні  є. Батьки не мають так само реагувати на це, а батьки мають сказати, що мені боляче як ти зі мною розмовляєш, мені це неприємно і тоді підліток буде м’якший, - розповіла керівниця центру психічного здоров’я Львівської міської дитячої лікарні Наталія Железцова.

Якщо дії підлітка не вдається взяти під контроль і вони можуть загрожувати його здоров’ю, слід звернутись до фахівців. Адже рано чи пізно перехідний період мине і важливо, щоб після нього сформувалась зріла, самостійна та успішна особистість.

 

Читайте також
Як запобігти захворюванням ШКТ у дітей та підлітків (фото) Як запобігти захворюванням ШКТ у дітей та підлітків (фото)
При виникненні різноманітної патології шлунково-кишкового тракту часто страждає весь організм, тож як запобігти хворобам ШКТ — у статті.
Дослідження: фастфуд впливає на сон і пам'ять підлітків Дослідження: фастфуд впливає на сон і пам'ять підлітків
Діти, які споживали частіше солодкі газовані напої та їжу швидкого приготування, мали проблеми зі сном. У дівчат, це траплялось навіть частіше, аніж у хлопців.
"Біла смерть": вплив надмірного споживання солі на організм людини (відео) "Біла смерть": вплив надмірного споживання солі на організм людини (відео)
В нормі людина має споживати не більше 5 грамів солі на добу, тобто одну чайну ложку, однак за статистикою, українці вживають солі майже втричі більше встановленої норми. Так, вживання надмірної кількості солі негативно впливає на артеріальний диск, діабет, ожиріння, катаракту та рак шлунка.
Loading...
Load next