Радбез ООН терміново зібрався через загрозу російського нападу на Україну: що обговорили

Радбез ООН терміново зібрався через загрозу російського нападу на Україну: що обговорили
31 січня у Нью-Йорку на термінове засідання зібралися 15 членів Ради безпеки ООН. Зустріч проводиться за поданням США на запит України.

Під час засідання Ради Безпеки ООН США заявили, що Росія погрожувала воєнними діями, якщо її вимоги не виконають. Повідомляє Суспільне.

Росія намагалася зірвати переговори і заявляла про своє "незручне становище" .

Просто зараз Росія спрямовує ще більше сил до кордонів України, – США під час Радбезу ООН. США вкотре наголосили, що Росія може обрати шлях дипломатії. Разом із партнерами по всьому світу вони занепокоєні загрозою, яку створює Росія.

Росія нагромадила більше 100 тисяч військових на кордоні з Україною. Бойові одиниці, які готові атакувати. Це найбільша мобілізація військової сили в Європі за останні кілька десятиліть. Просто зараз, коли ми тут спілкуємось, Росія спрямовує ще більше сил і засобів до українського кордону,
– заявила під час постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.
 

Томас-Грінфілд заявила, що США сподіваються на дипломатичне розв’язання конфлікту, але також заявила, що міжнародна спільнота не може просто очікувати яким буде розв’язання. 

Якщо цей порядок за щось і виступає, він виступає за принцип, що одна країна не може перемальовувати кордони іншої силою, або примусити народ іншої країни жити під владою, яку він не обирав", — заявила Томас-Грінфілд.

Постпред Франції при ООН сказав, що подальші посягання Росією на суверенітет України матимуть величезні наслідки.

Ідеям сфер впливу немає місця в XXI столітті. Якщо Росія не обере шлях діалогу та поваги до міжнародного права, відповідь буде потужною та об'єднаною. Будь-яке нове посягання Росією на суверенітет і територіальну цілісність України матиме величезні наслідки та серйозну ціну. Європейці працюють над скоординованими обмежувальними заходами і разом зі своїми партнерами готові реагувати, - сказав де Рів'єр на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку в понеділок.

Водночас він зазначив, що якщо Росія обере дипломатичний шлях, Європейський Союз готовий співпрацювати, щоб розвивати свої відносини з Росією на основі об'єднаного, довгострокового і стратегічного підходу.

Франція закликає Росію зайнятися деескалацією ситуації, дотримуватися міжнародного права та конструктивно брати участь у діалозі в межах встановлених міжнародних механізмів, - наголосив де Рів'єр.

Російські військові також присутні в Білорусі та Чорному морі. Однак у Білорусі кажуть, що їхні навчання з РФ загрози не несуть.

Також ніяких проблем не бачить Китай. Їхній представник каже, що потрібна "тиха, а не мегафонна дипломатія". Розширення НАТО – це проблема, та й узагалі Альянс – це "продукт холодної війни".

Виступ представника України:

Київ не планує військового наступу на Донбасі чи у Криму. Ми за мирне врегулювання конфлікту.

Принципова позиція Києва – самостійно обирати безпекові заходи. Кремль має розуміти, що Україна готова захищатися, однак сподівається на дипломатичне врегулювання, - заявили представники нашої країни.

Зеленський готовий зустрітися з Путіним

Нагадаємо, що Парламент Нідерландів виступив за надання Україні оборонної зброї. У правлячій партії Нідерландів VVD (Народна партія за свободу і демократію) та опозиційній Партії праці висловилися за надання оборонної зброї Україні.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Радбез ООН не збиратиметься 4 квітня на позапланове засідання, як того вимагала Росія — Reuters Радбез ООН не збиратиметься 4 квітня на позапланове засідання, як того вимагала Росія — Reuters
Засідання за позивом України проведуть завтра.
Екстренне засідання  Ради Безпеки ООН очікується о 4 годині ранку за Києвом (оновлено) Екстренне засідання Ради Безпеки ООН очікується о 4 годині ранку за Києвом (оновлено)
Через рішення президента Росії про визнання так званих Донецької та Луганської "мирних республік" Україна вимагає скликання засідання Ради Безпеки ООН.
Байден сьогодні терміново збере засідання Ради нацбезпеки щодо України Байден сьогодні терміново збере засідання Ради нацбезпеки щодо України
15 і 16 лютого Міністерство оборони Росії повідомило про відведення своїх військ від українських кордонів і з окупованого Криму після завершення навчань. Адміністрація Байдена і її союзники заперечують заяви Москви про відвід військ.
Loading...
Load next