"Минулої неділі наш літак захопили інші люди": Єнін про спроби евакуації з Кабулу

"Минулої неділі наш літак захопили інші люди": Єнін про спроби евакуації з Кабулу
Як відомо, в Кабулі залишається ще близько 50 громадян України.

Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін розповів, як Україна евакуює громадян з аеропорту Кабулу.

Про це він розповів у коментарі Громадському радіо.

Минулої неділі наш літак захопили інші люди. Вони були озброєні, у тому числі вогнепальною зброєю. У вівторок у нас фактично вкрали літак – він вилетів в Іран з невідомою групою пасажирів на борту замість того, щоб вивезти українців. Наші наступні три спроби з евакуації громадян теж не були успішними, оскільки нашим пасажирам не вдавалося потрапити на територію аеропорту, – розповів Єнін.

Він зазначив, що останній тиждень уся дипломатична служба на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою працювала у режимі "краш-тесту".

Врешті сьогодні з Кабулу вилетів третій український літак, який увечері приземлився у "Борисполі". На борту перебували 98 пасажирів та 5 членів екіпажу. Серед них – 41 українець та українка.

Досі в Афганістані перебуває щонайменше 50 українців та українок.

Першим українським літаком 16 серпня вивезли майже 79 громадян та громадянок України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії, Таджикистану. Серед них були й зовсім малі діти. Українок та українців на борту було 8.

Згодом ще 153 українці та українки зв’язалися з дипломатами та попросили допомоги в поверненні додому. Серед них 12 людей, які працювали за субконтрактами від ООН на військовій базі.

Частину з них евакуював другий український евакуаційний борт — військовий літак Іл-76МД. Літак вранці 22 серпня привіз до України 83 громадян та громадянок. 31 з них — українці та українки. Евакуювали громадян України, журналістів Wall Street Journal та "Радіо Свобода", які були в найбільшій небезпеці, дітей та жінок. Одна з евакуйованих, за словами Кулеби, на восьмому місяці вагітності.

Читайте також
Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео) Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)
Раніше стало відомо, що Росія планує евакуювати з Афганістану понад 500 громадян, в тому числі українців. Однак, міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось з українців вилетів з Афганістану російським літаком.
У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі
Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін загалом пояснював безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб витягти українців.
Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані Український евакуаційний літак вилетів з Афганістану: він уже в Пакистані
Сьогодні із аеропорту Кабул (Афганістан) вилетів український військово-транспортний літак Іл-76МД.
Loading...
Load next