Україну та Грузію не запросили на саміт НАТО, який відбудеться 14 червня – генсек Альянсу

Україну та Грузію не запросили на саміт НАТО, який відбудеться 14 червня – генсек Альянсу
Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг пояснив, чому представники України і Грузії не були запрошені на саміт НАТО. За його словами, формат даного заходу не передбачає участі в ньому країн-партнерів.

Україну та Грузію не запрошуватимуть на саміт НАТО 14 червня 2021 року. Про це заявив під час пресконференції генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє видання "Радіо Свобода".

Він зазначив, що саміт буде коротким й триватиме один день, а тому там будуть присутні лише країни-члени НАТО. Щодо присутнсті України на саміті Столтенберг зазначив, що зустріч відбудеться наступного разу, коли буде більше часу.

Цей саміт буде лише для союзників, тому що він відносно короткий – лише один день. Наступного разу, ймовірно, ми матимемо більше часу для зустрічей високого рівня в рамках партнерства. Але я не буду спекулювати, коли саме може відбутися зустріч на рівні саміту з партнерами. Тоді ймовірність проведення зустрічей на високому рівні з партнерами зросте, - наголосив генеральний секретар НАТО. 

Однак, точної дати проведення такої зустрічі Столтенберг не назвав.

Зазначимо, що раніше міністр закорднних справ Дмитро Кулеба заявив, що залучення України до саміту НАТО було б зараз надзвичайно доречним, і Україна до останнього моменту наполегливо буде працювати для досягнення цієї мети. 

Ми вважаємо, що залучення України до саміту НАТО було б зараз надзвичайно доречним - як з огляду на нещодавню різку ескалацію конфлікту з боку Російської Федерації, так і з огляду на ті системні виклики і загрози безпеці, які створює Росія в Чорноморському регіоні, в якому присутні декілька держав-членів НАТО. На жаль, жодної позитивної відповіді від Альянсу немає, але ми до останнього моменту все одно наполегливо будемо працювати над досягненням цієї мети, - заявив Кулеба.

Нагадаємо, що нещодавно Дмитро Кулеба висловив своє розчарування тим, що НАТО не може знайти формату участі України в саміті Альянсу, який повинен відбутися 14 червня. 

Читайте також
У МЗС розчаровані тим, що Україну не запросили на червневий саміт НАТО У МЗС розчаровані тим, що Україну не запросили на червневий саміт НАТО
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив своє розчарування тим, що НАТО не може знайти формату участі України в саміті Альянсу, який повинен відбутися 14 червня.
Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО
Президент Володимир Зеленський під час сьогоднішнього візиту повідомив, що Польща підтримує вступ України до Євросоюзу і НАТО, а також суверенітет і територіальну цілісність України.
Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів
Саміт Північноатлантичного альянсу запланований на 14 червня у Брюсселі, однак зустріч пройде у "вузькому колі". Тому Україна та інші країни-партнери не братимуть участі в обговоренні.
Loading...
Load next