Евакуація з Афганістану: близько 100 українців бажають повернутись в Україну, - МЗС (відео)

Евакуація з Афганістану: близько 100 українців бажають повернутись в Україну, - МЗС (відео)
Загалом Україна до 31 серпня організувала в безпрецедентно складних умовах шість евакуаційних рейсів, які вивезли з Афганістану понад 650 людей.

Міністерство закордонних справ України має інформацію про ще близько 100 українців на території захопленого радикальним ісламістський рухом "Талібан" Афганістану. Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у коментарі "РБК-Україна".

За інформацією МЗС України, нині близько 100 українців воліють виїхати із Афганістану. Наше посольство в Таджикистані підтримує із ними зв‘язок, - пояснив Ніколенко.

 За словами дипломата, щойно з'явиться чергова можливість залишити країну, українські громадяни отримають інструкції про подальші дії.

Нагадаємо, що учора, 23 вересня, у Києві в аеропорту "Бориспіль" приземлився літак з евакуйованими людьми з Афганістану. На його борту перебували майже сто українців та іноземців - за даними Міноборони в Україну прилетіли 30 громадян України та члени їхніх родин, 9 осіб з правом на постійне проживання в Україні, 18 осіб за запитом Ватикану, 2 особи - за запитом Канади.

У Міністерстві оборони України наголосили, що літак з аеропорту Кабалу зміг вилетіти після успішних міжнародних перемовин. Зокрема, у них брали активну участь представники Пакистану, Туреччини, Катару та Афганістану.

ЯК ВІДБУВАЛАСЬ ЕВАКУАЦІЯ УКРАЇНЦІВ З АФГАНІСТАНУ?

  • Напередодні Україна вивезла з Афганістану 700 людей та посіла восьме місце у рейтингу держав-лідерів Європи за кількістю евакуйованих пасажирів.
  • Так, 15 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що з Афганістану першим українським літаком всього вивезли близько 80 осіб. Тоді в Україну прилетіли 79 осіб, які є громадянами України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії та Таджикистану, серед них були і зовсім малі діти. Відомо, що на першому евакуаційному борту літака було 8 українців.
  • Згодом, 22 серпня, в Україні приземлився другий евакуаційний літак з Афганістану, на борту якого було 83 особи, з них 31 громадянин України.
  • Вже 23 серпня, у столиці приземлився ще один - третій літак, який евакуював з захопленого Кабулу 98 пасажирів, серед яких був 41 українець, зокрема 27 їхніх дітей. 
  • Пізніше, 28 серпня, до України прибули три останні літаки з захопленого талібами Афганістану. Тоді заступник голови МЗС Євгеній Єнін повідомив, що загалом того дня до України прибуло 360 людей, у тому числі близько 80 громадян України.
  • Також, 9 вересня, з захопленого радикальним ісламським угрупуванням "Талібан" Кабула вилетів перший цивільний евакуаційний рейс з іноземцями, який приземлився у столиці Катару - місті Доха. На борту літака серед евакуйованих іноземців були й двоє українців - мати та неповнолітня дитина.
Читайте також
У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі У МЗС спростували інформацію щодо захоплення українського літака в Кабулі
Заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін загалом пояснював безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб витягти українців.
Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео) Росія евакуює українців з Афганістану: Кулеба прокоментував гучні заяви РФ (відео)
Раніше стало відомо, що Росія планує евакуювати з Афганістану понад 500 громадян, в тому числі українців. Однак, міністр зазначив, що не бачить нічого поганого в тому, якщо хтось з українців вилетів з Афганістану російським літаком.
Ситуація в аеропорту Кабула: з Афганістану хочуть евакуюватись 120 українців (відео) Ситуація в аеропорту Кабула: з Афганістану хочуть евакуюватись 120 українців (відео)
МЗС, посольства та причетні відомства наразі докладають максимальних зусиль, аби вирішити питання вильоту літака з українцями найближчим часом.
Loading...
Load next