ЗАКОН про мову: українські викладачі отримали попередження

ЗАКОН про мову: українські викладачі отримали попередження

Протягом восьми місяців 2023 року Уповноважений із захисту державної мови проводив перевірку щодо дотримання мовного закону у сферах вищої, загальної середньої та післядипломної освіти та приватних навчально-консультаційних центрах.

Про це повідомляє мовний омбудсмен.

 За результатами розгляду матеріалів справ про адміністративні правопорушення Уповноваженим накладено санкції у вигляді попередження щодо 11 освітян, які порушували Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної, — зазначають в офісі мовного омбудсмана йдеться у заяві.

Відомо, що станом на 31 серпня 2023 року до Уповноваженого надійшло 257 звернень громадян у сфері діяльності закладів освіти та надання освітніх послуг, що становить майже 10% від усіх зареєстрованих.

Враховуючи важливе стратегічне значення освіти для сталого розвитку і майбутнього України, існує гостра необхідність посилення інституційного контролю за забезпеченням виконання вимог законодавства щодо застосування державної мови в межах освітнього процесу та під час виконання службових обов’язків керівниками та педагогічними працівниками закладів освіти, — йдеться у заяві.

Також Тарас Кремінь зазначає, що "застосування української мови в освітньому процесі є обов'язковим. Відповідно до Законів України "Про освіту", "Про повну загальну середню освіту" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної", мовою  освітнього процесу та надання всіх освітніх послуг є державна мова".

Нагадаємо, У Фінляндії звинуватили радикалізовану групу у плануванні нападів на мігрантів

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Черговий мовний скандал у Харкові: продавчиня відмовилася обслуговувати державною (відео) Черговий мовний скандал у Харкові: продавчиня відмовилася обслуговувати державною (відео)
Цього разу мовний скандал відбувся в одному з кіосків у Харкові. Місцева жителька, яку відмовилися обслуговувати державною, готує офіційну скаргу.
Серіал "Свати" продовжили транслювати російською: глядачам не сподобався український дубляж (відео) Серіал "Свати" продовжили транслювати російською: глядачам не сподобався український дубляж (відео)
Компанія "1+1 медіа" вирішила транслювати свої фільми та серіали мовою оригіналу. Відповідне рішення група ухвалила після критики українського дубляжу серіалу "Свати".
Loading...
Load next